Megszűnik a papíros szlovák sztrádamatrica 1
Megszűnik a papíros szlovák sztrádamatrica 2

Megszűnik a papíros szlovák sztrádamatrica

Megszűnik a papíros szlovák sztrádamatrica

Megszűnik a papíros szlovák sztrádamatrica 4
Fotó megosztása:
Megszűnik a papíros szlovák sztrádamatrica 5


2015-ben vezetik be Szlovákiában az elektronikus matricát – írta a pozsonyi Pravda. A személyautósok az interneten vagy a szokásos árusítóhelyeken – például benzinkutaknál – vehetik meg az elektronikus matricát. Az utak mentén kiépített ellenőrzőrendszer a rendszám alapján szűri majd az esetleges potyázókat.

Az autópályadíjból jelenleg évente 51 millió euró (15,3 milliárd forint) folyik be a szlovák államkasszába, de ebből nagyjából 3 millió eurót (0,9 milliárd forint) elvisz a matricák előállítása. Az új rendszert 35 millió euróból (10,5 milliárd forint) építik ki.

Emelkedik az autópályadíj Szlovéniában

December 1-jén lép életbe az a szlovéniai szabályozás, amely új járműkategóriát vezet be: kiveszik a személyautók kategóriájából a 3,5 tonna alatti olyan autókat, amelyeknél a motorháztető felső széle több mint 130 centiméterre van a talajtól. Az ilyen autók – terepjárók és egyterűek – után a heti matrica 40 euróba fog kerülni, a havi 80 euróba, az éves díj 220 euró lesz. A személyautóknak csak az éves díj drágul: 110 euróra (33 ezer forintra) az eddigi 95 euróról. A hétnapos és a havi matricáért változatlanul 15, illetve 30 eurót (4500, illetve 9000 forint) kell fizetni.

Szlovákiában jelenleg 10 euróba (3000 forint) kerül a tíznapos, 14 euróba (4200 forint) az egy hónapig érvényes és 50 euróba (15 ezer forint) az éves autópálya-matrica. Utóbbi lényegesen alacsonyabb a magyar díjtételnél, itthon 43 ezer forintba kerül az éves matrica.

Az elektronikus matrica bevezetése nem érinti a teherautókra vonatkozó elektronikus útdíjfizetési rendszert.

(Forrás: MTI)