Vészfékezni sem tudnak a magyar autósok 1
Vészfékezni sem tudnak a magyar autósok 2

Vészfékezni sem tudnak a magyar autósok

Vészfékezni sem tudnak a magyar autósok

Vészfékezni sem tudnak a magyar autósok 11
A túl hosszúra nyúlt fékút ilyen kellemetlen mellékhatásokkal is járhat
Békés célú traffipax-felhasználás. Csak a tesztpályán mértek sebességet.
A jeges úthoz hasonlóan viselkedik a vizes ponyvadarab
Linóleumot locsolnak a tűzoltók
Érdemes az évszaknak megfelelő gumit használni
A rendőrök mellett civilek is kipróbálhatták a pályát
Nemcsak a mintázata más a téli guminak, hanem az anyaga is
Fotó megosztása:
A jeges úthoz hasonlóan viselkedik a vizes ponyvadarab

A jeges úthoz hasonlóan viselkedik a vizes ponyvadarab


A magyar autósok 79 százaléka nem tudja, hogyan kell vészfékezni váratlan akadály felbukkanásakor, 52 és 54 százalékuk a defekt és a kisodródás esetén alkalmazandó szabállyal sincs tisztában – derült ki a Generali Biztosító kutatásából. A vezetési hibák miatt különösen sok baleset történik a jeges utakon, a tavalyi évben például több mint 11 ezer baleseti kárt regisztrált a biztosító a téli szezonban.
 
Autóvezetési szokásokról és alapismeretekről kérdezte a jogosítvánnyal rendelkező felnőtt lakosságot a Generali reprezentatív, 1200 fős felmérésében. A kutatásból kiderült, a 18-59 évesek több mint felének (63%) családja rendelkezik személygépkocsival: a megkérdezettek felének egy, míg 13 százalékának háztartásában több autó is található. A kutatás során vezetéstechnikai kérdéseket is feltettek, ám ezek nagyobb részére csak kevesen tudtak helyesen válaszolni. Érdekesség, hogy míg átlagosan a férfiak 61 százaléka válaszolt helyesen, addig a nők esetében ez az arányszám csak 31 százalék volt.

Vezetéstechnikai tippek

Vészfékezés: a kuplungpedál lenyomása mellett rúgó mozdulattal lépjen a fékpedálra!

Ha jeges úton megcsúszik autója, azonnal vegye le a lábát a gázról, és helyes ellenkormányzással próbálja meg stabilizálni a járművet!

Ha nagy sebességnél, például az autópályán defektet kap, a kuplungpedál lenyomása mellett a kormányt két kézzel fogva várja meg, míg az autó lelassul, majd húzódjon leállósávba.

Ha egy éles kanyarban hirtelen kisodródik, a kormánykereket abba az irányba tekerje, amerre az autó hátulja kisodródott.

A rendszeresen autót vezető felnőttek leginkább azzal voltak tisztában, mit kell tenniük jeges úton való megcsúszáskor, 85

Ön került már vészhelyzetbe vezetés közben?
Igen, és sikerült megoldanom.
33% (2)
Igen, és őszintén megmondom, jó lett volna több vezetési tudás.
17% (1)
Szerencsére még nem.
50% (3)
százalék adott helyes választ a kapcsolódó kérdésre. Alig akadt azonban olyan válaszadó, aki ismerte volna a vészfékezés szabályát, és az autópályán bekövetkező defekt esetében is a megkérdezettek kevesebb, mint fele (48%) tudná, mit kell tennie. Majdnem ugyanennyien (46%) voltak csak tisztában azzal, hogyan kell helyesen ellenkormányozni kisodródáskor, és csupán a válaszadók 36 százaléka tudná helyesen felmérni a szükséges féktávolságot egy veszélyhelyzetben.