Sok évnyi fáradságos munka és több ezer tesztkilométer megtétele után, a Google végre prezentálni tudta az általuk tervezett sofőr nélküli autó hús-vér vezetőkkel szembeni előnyeit. 
A Google két darab önvezető autóval rendelkezik, az egyik egy Toyota Prius, a másik pedig egy Lexus. A belőlük kinyert adatok alapján kiderítették, hogy biztonságosabbak és óvatosabbak, amikor saját magukat irányítják, azzal szemben, amikor ember veszi át a kormányt – nyilatkozta a projekt vezetője, Chris Urmson a robotokról szóló konferencián.
Urmson a fent nevezett két tanulmányból mutatott adatokat. Az egyik elemzés szerint a “robotpilótával” suhanó autók sokkal simábban gyorsultak, és precízebben fékeztek, mint amikor ember ült a volán mögött. A mérnök szerint sokkal kevesebb időt töltenek az autók ütközés közeli helyzetekben, mint emberi irányítás mellett.
A robotautó már most jobb az embernél 3
A konferencián bemutatták az autók vadonatúj műszerfalait is, amit azért készítettek, hogy az emberek jobban megértsék, mit csinál éppen önállóan az autó, amikor vissza akarják venni az irányítást. Chris Urmson szerint figyelniük kell arra is, hogy a kocsiban az emberi tényezők ne okozzanak gondot. 
Egyelőre nem árult el többet arról, mikor jelenhet meg a technológia a sorozatgyártású autókban, de folyamatos kapcsolatban vannak az autógyártókkal. Egészen pontosan 3 éve teszteli közutakon önvezető autóit a Google, de a járművekben állandó az emberi felügyelet, hogy át tudják venni az irányítást, ha valami balul sülne el.
Olyan szemszögből is lehet nézni a dolgot, hogy ha szeretnénk egy kellemes estét eltölteni a családdal vagy barátokkal, és legurítunk pár pohárral, nem kell azon gondolkozni, hogy miként jutunk haza és az autónkat sem kell az utcán hagyni, ha taxival megyünk haza. Csak beülünk az okosautóba és már indulhatunk is.