A VW-csoport brit presztízsmárkája, a Bentley még 2012 tavaszán mutatta be EXP 9 F néven sajátos megjelenésű luxus-terepjáróját. A modell ötletét rendkívül jól fogadta a közönség, még ha a merész formai részletekről nem is egyeztek meg a vélemények. 

A gondolati síkon már 2011 végén megfogalmazott szabadidőjármű piaci bevezetése rendkívül merész lépés a határozottan sportos kupéiról és luxusautóiról ismert márka számára, amely ráadásul a motorsportban is képviselteti magát. Az ügyfélfelmérések azonban úgy tűnik, a döntéshozók minden aggályát eloszlatták, mert most hivatalosan is bejelentették, hogy 2016-tól gyártani fogják a Bentley terepjáróját 
Sem a méretek, sem a motorizáció nem ismert egyelőre (annyi bizonyos csupán, hogy dízelmotor nem kerülhet az autóba), sőt, még a név is titok. A tanulmányautó kódja nyilván járhatatlan út, annál is inkább, mert annak szögletes, agresszív formavilága kukába került. A korábban megpendített Falcon név sem hangzásában, sem a Ford jogászai szerint nem tűnik jó választásnak. 
Az anyavállalat Volkswagen széles körű tapasztalatokkal bír a szabadidőjárművek terén; másik felső luxuskategóriás márkája, a Lamborghini ugyancsak a közeljövőben készül megvalósítani régóta dédelgetett terepjárós terveit. 
A Bentley kommunikációja a saját autójuk kapcsán a világ legfényűzőbb, legnagyobb teljesítményű szabadidőjárművéről beszél, amelynek piaci jelenlétét nem fenyegeti az ősellenség Rolls-Royce: szerintük ugyanis ebben a műfajban nem valósítható meg maradéktalanul mindaz, amiről a márka szól
Korábbi információk szerint a Bentley szabadidőjárművének vételára 180 000 euró (54 millió Ft) körül lehet. Évente mintegy ötezer darab értékesítését látja reálisnak a márka, ami a jelenlegi globális forgalom (8510 db eladott Bentley 2012-ben) több mint hatvan százaléka. 
A gyártást a várhatóan elsöprő távol-keleti kereslet ellenére sem költözteti Kínába a márka: a következő három év során 800 millió fontos (290 milliárd Ft) beruházással készíti fel crewe-i otthonát a gyártókapacitás bővítésére; az új modell bevezetése, és az éves összdarabszám 15 000-re történő felfuttatása ezer új munkahelyet jelent majd.