Jelentősen emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja idén – derül ki a Netrisk által bevezetett Kgfb-indexből. Mint a biztosítási alkusz rámutat, a hetente frissülő index segítségével nyomon követhető a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjának alakulása.

A szolgáltatás nem csupán a teljes személyautó-állományra, hanem annak bónuszfokozat és teljesítmény alapján meghatározott részterületeire is naprakész adatokat szolgáltat.

A Kgfb-index aktuális értéke azt mutatja, hogy 2013. január elseje, a díjhirdetési liberalizáció bevezetése óta a személyautók köteleződíja átlagosan 15 százalékkal emelkedett.

“Különösen március második felétől volt jelentős az emelkedés: ekkor néhány hét alatt közel kétezer forinttal nőtt az átlagdíj mértéke, hogy aztán gyakorlatilag az új, magasabb szinten álljon be az érték” – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Az elmúlt félévben leginkább a 150 kW (204 LE) feletti teljesítményű autók kötelező díja emelkedett: A0-ban a negyedével, míg B10-ben jelenleg a felével is többet kell fizetni egy ilyen autó kötelezőjéért, mint az év elején.

Január elseje óta a biztosítóknak nem egyetlen időpontban, egy évvel előre kell meghirdetniük kgfb-tarifáikat: azokon legalább hatvan nappal korábban, de akár naponta módosíthatnak. Az eddigi fejlemények azt mutatják, hogy ezt a lehetőséget a társaságok alaposan ki is használják: az elmúlt hat hónap során több tucat tarifahirdetésre került sor. Volt olyan biztosító, amelyik egymaga öt alkalommal változtatott a díjain.

Forrás: Netrisk