Több mint 40 százalékkal emelkednek péntek éjféltől az üzemanyagárak Indonéziában, dacára a lakossági tiltakozásoknak. Az emelés oka az állami támogatás csökkenése.

Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában világviszonylatban nagyon olcsó az üzemanyag. Ugyanakkor az öt éven belüli első áremelés következtében most a benzin ára literenként 45 centről 66 centre (100-ról 150 forintra), a dízelé pedig 45 centről 55 centre (100-ról 125 forintra) növekszik.

Pénteken diákok és munkások ezrei vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az áremelés ellen. Többen egészen az esti órákig tüntettek Jakartában és több más városban.

Legolcsóbb üzemanyagárak

A magyar árakhoz képest így is harmadannyiba kerülnek az üzemanyagok Indonéziában, ám így sem fér be az üzemanyagot legolcsóbban kínáló országok top 10-es listájába. Kíváncsi rá, hol lehet 29 forintért tankolni? Itt sorakoznak a legalacsonyabb árak.

A benzinkutakhoz, ahol motorkerékpárosok és autósok hosszú sora kígyózott, hogy még az intézkedés éjféli üzembe lépése előtt megtankoljon, rendőröket vezényeltek ki. A kormány elrendelte valamennyi üzemanyag-töltőállomás 24 órás nyitva tartását.

A kormány évtizedek óta dotálta a benzinárakat Indonéziában, ahol a 240 millió lakos mintegy fele napi 2 dollárból él (455 forint). 1998-ban az üzemanyagárak emelése kiváltotta lázadásnak is szerepe volt Suharto diktátor bukásában.

Az üzemanyagár-támogatások ugyanakkor jelentős terhet jelentettek a költségvetésnek. A hétfőn jóváhagyott költségvetésben 2013-ra 20,2 milliárd dollárt (4600 milliárd forint), a GDP négy százalékát irányozták elő e célra. A kormány szerint az áremelés nélkül a szubvenciók összege idén a 29,7 milliárd dollárt (6760 milliárd forint) is elérné.

Összehasonlításul: a kormány 2013-ban 20 milliárd dollárt tervez infrastrukturális kiadásokra fordítani.

A büdzsében 900 millió dollárt irányoznak elő arra, hogy az emelkedő üzemanyagárak sújtotta 15,5 millió hátrányos helyzetű család terhein enyhítsenek négy hónapon át. Susilo Bambang Yudhoyono elnök kérte a törvényhozókat: fogadjanak el olyan tervet, amely biztosítja, hogy a legszegényebbek nem maradnak védelem nélkül.

A parlament tavaly elutasította az áremelést, de Yudhoyonónak, egy évvel az elnökválasztás előtt, ezúttal 338 igen és 181 nem szavazattal sikerült elfogadtatnia a támogatások csökkentését.

Forrás: MTI