Az akcióval a gyalogosok és a kerékpárosok figyelmét akarják felhívni az áthaladás szabályaira. A vasút és a közutak kereszteződéseiben évente több tucat súlyos baleset történik, ezek közül tavaly 19 volt halálos kimenetelű. Az idén május végéig 19 baleset történt ilyen kereszteződésekben, és négyen haltak meg. Az ok a gyalogosok, a gépjárművezetők figyelmetlensége, a KRESZ szabályainak megszegése, ezen belül például a gyorshajtás és a vezetés közbeni telefonálás.

Az idén nyáron ezért minden héten lesz ellenőrzés, figyelemfelkeltő akció a Balatonnál és a Velencei-tónál, egészen augusztus végéig. 

Most pénteken 9 és 16 óra között Agárdon és Gárdonyban a gyalogosok és a biciklisek vasúti átjárókon való átkelését ellenőrzik, emellett a közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú, többnyelvű szórólap segítségével is felhívják arra, hogy a vasúti útátjárókban történő balesetek fokozott figyelemmel, kellő körültekintéssel elkerülhetőek. A következő akciót június 21-én Siófokon és Balatonlellén tartják, majd augusztus végéig hetente lesz ilyen rendezvény különböző balatoni és velencei-tavi helyszíneken.

A vasúttársaság tavaly szervezett először egész nyáron át tartó megelőző kampányt, amelynek az eredményességét mutatja, hogy csaknem 60 százalékkal kevesebb baleset történt a vasúti kereszteződésekben a nyári időszakban, mint a korábbi évben.

(Forrás: MTI)