Az Autotribute.com fedezte fel azokat a fényképeket, amelyek egy japán magazinban jelentek meg. 

Az illusztráció tanúsága szerint az új Mazda3 nagy testvéreinek a receptjét követi: hatalmas hűtőmaszk, hosszan elnyújtózó, lüktetve hullámzó felületek (v.ö. Kodo), izmos, mégsem agresszív vállak, olaszos szépségű far jellemzi az év vége felé piacra kerülő autót. 
A CX-5 és a Mazda6 nyomán harmadikként a Mazda3 is megkapja a Skyactiv technológiákat. 
A kétliteres benzin- és dízelmotorok mellett kisebb, 1,3-as benzines és 1,6-os dízel belépő erőforrásokra számítunk, a sebességváltók és mindenekelőtt a jelenleg is futó start-stop rendszer biztosan bekerülhetnek az új modellbe, a szuperkapacitású kondenzátorral szerelt i-Eloop fékenergia-visszanyerő rendszerrel egyetemben.
Frissítés – A kétkedőknek lett igazuk: miközben ezek a képek valóban egy japán autós szaklapban jelentek meg, és Japán valóban korábban szokott tudomást szerezni a hazai újdonságokról, mint a külvilág, az itt látható Mazda3 is grafikának bizonyult. A cseh Autoforum.cz járt utána a dolgoknak, és bebizonyosodott, hogy a képeket a japán Best Cars által megbízott grafikusok készítették. Úgyhogy akkor megint csak marad a várakozás – már nem tart sokáig…