Ha még nem hallottad volna, idén ötven éves a Lamborghini. Ennek apropóján az elmúlt hónapokban bemutatták minden idők leggyorsabb, legerősebb és legdrágább szériagyártású Lambóját, jubileumi sorozatot készítettek az Aventadorból, most pedig, hogy nyomatékot adjanak az eseménynek, monstre felvonulást szerveztek. 

Az autók kedden a milánói Piazza Castellóról indultak útnak, hogy Rómán és Bolognán keresztül utazva tegnap megérkezzenek Sant’Agata Bolognesébe, ahol gálavacsorán búcsúztatták az elmúlt ötven évet és köszöntötték a következő ötvenet. 
A nemzetközi mezőny igazán színes volt. Legnagyobb számban a britek képviseltették magukat 71 autóval, de voltak szép számmal olaszok, németek és svájciak is; mindhárom országból több mint harminc Lamborghini érkezett a felvonulásra, de tizenheten egyenesen Kínából utaztak el idáig ünnepelni. 
A legidősebb pilóta egy 75 éves francia úr volt, a legfiatalabb egy 22 éves, Kuvaitból. 
A kortárs modellek mellett számos régiséggel is találkozhattunk a négy kilométer hosszan kígyózó, összesen mintegy 190 ezer lóerőt számláló konvojban: három 350 GT, öt 400 GT, tizenhét Miura, nyolc Espada, két Jarama, hat Urraco, tizenöt Countach, egy LM 002, huszonegy Diablo és 36 Murcielago képviselte a dicső múltat. 
Legnagyobb számban persze a márka valaha volt legsikeresebb modellje, a Gallardo vonult fel: a kiviteltől függően 550-570 lóerős, 2003 óta gyártott kupé 123 példányban rezegtette az ablaktáblákat.