A katonai rendszámú autók számos előnyt élveznek, így például vezetőiknek nem kell autópályadíjat vagy parkolási díjat fizetniük. Bár a közlekedési szabályok ugyanúgy vonatkoznak rájuk, a piros kezdő karakterrel ellátott rendszámok gyakorlatilag “megkülönbözető jelzésnek” számítanak, s szabálysértés esetén a rendőrök elnézőek a vezetőkkel szemben.

A rendszámok hamisítása viszonylag elterjedt, magáncélú használatuk, illetéktelenek, gazdag, befolyásos helyi kormányzati emberek számára történő eladásuk ugyancsak gyakori jelenség. Mindezek a közvélemény nem szűnő bírálatát váltották ki, sokan tették szóvá azt is, hogy luxusautókon is ott díszeleg a katonai rendszám.

A hadsereg lapjában közölt cikk szerint az új parancs felsorolja azokat az autómárkákat, illetve típusokat is, amelyekre nem, vagy csak korlátozott számban és külön engedéllyel helyezhetnek katonai rendszámot. Közöttük vannak a szabadidő-autók, valamint a Mercedes, a BMW, a Lincoln, a Cadillac, a Bentley, a Jaguar és a Porsche márkák, valamint a Volkswagen Phaeton. A motorok űrtartalmának felső határát 3 literben határozták meg. Az autók nem léphetik át a 450 ezer jüanos (16,7 millió forint) árkategóriát.

A központi korrupcióellenes döntéssorozat részként hozott szabályozás régóta várt intézkedés. Az internetes közösség a jövőben is arra készül, hogy fényképes “feljelentéseket” tesz, ha visszaélések nyomára bukkan. Mostantól egyébként “információtechnológiai eszközökkel” meggátolható lesz, hogy katonai rendszámok illetéktelenek kezébe, autójára kerüljenek – állítják a hatóságok.

A döntéshozók szerint a május elsejével érvénybe lépő központi rendszámcsere csak szimbolikus lépés, a hadseregben átfogó fegyelmi szigorításokra van szükség.

(Forrás: MTI)