Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 1
Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 2

Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra

Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra

Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 9
Úgy tűnik végre megvetette lábát a tavasz, és menthetetlenül sodródunk a rekkenő hőséggel támadó nyár felé. Ez a tendencia kedvez a ráérős, piszmogós autómosásnak. Lassan slag cuppan a kerti csap végére, és a feladatra kiképzett bikinis hölgyek kedves mosollyal jelentkeznek szolgálatra.
Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 11
Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 12
Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 13
Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 14
Fotó megosztása:
Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra 15 Egy slaggal történő otthoni autómosás alkalmával 400 liter vizet használunk el átlagosan, amelyet nagyon gyakran ivóvízből és nem fúrt kútból nyerünk. Mindez egy 15 lakásos társasház esetében lakásonként egy autóval és évi három mosással számolva 18 ezer liter, azaz 18 köbméter ivóvíz felhasználást jelentheti éves szinten.

Ez a mennyiség 10 ezer gyermek ajánlott napi vízbevitelével egyezik meg. Pontosan ugyanekkora mennyiségű vizet lehet nyerni egy 45 négyzetméter tetőfelülettel rendelkező ház esetében egy év alatt esővíz gyűjtésével, ingyenesen.
 
A hagyományos autómosók esetében 80 liter egy mosás vízfelhasználása. Magyarországon is elérhető már a legújabb technológiának számító, úgynevezett szárazmosás. A teljes mértékben környezetbarát autómosás nanotechnológián alapul, víz felhasználása nélkül történik, és a tisztítószerek biológiai úton teljes mértékben lebomlanak, ezáltal nem szennyezik a csatornahálózatot.
 
Magyarországon 3,8 millió háztartással számolva – háztartásonként egy gépjárművet, valamint évi három autómosást feltételezve – összesen 11,4 millió alkalommal mosunk autót évente. Abban az esetben, ha az autómosáshoz mindenki az esővíz-újrahasznosítást vagy a nanotechnológián alapuló szárazmosást választaná, éves szinten 912 ezer köbméter vizet óvhatnánk meg. A Föld Napján (április 22.) gondolkodjunk el ezen egy kicsit.