Kaptunk egy kérést az Állami Autópálya Kezelőtől: segítsünk, hogy minél több autós véleménye szerepeljen abban a kutatásban, amely alapján újragondolják az Európa sztrádái feletti információs táblák üzeneteit. Hogyne segítenénk! Íme, a felhívás:

A Mare Nostrum elnevezésű európai munkacsoport a változtatható jelzésképű mátrix táblákon megjelenő információk egységesítésén, szabványosításán dolgozik. A munkacsoport a jelzésképek elfogadottságát/ismertségét mérő on-line felmérést állított össze, ami több európai nyelven – köztük magyar nyelven is – elérhető. A munkacsoport a megalkotott és bevezetés előtt álló jelzésképek közérthetőségét szeretné felmérni egy több fordulóból álló közvélemény kutatási kampánnyal a résztvevő országokban.

A felmérés jelenleg is folyik, az on-line kérdőív ezen linken érhető el.

(A kérdőív futtatásához telepíteni kell egy kis szoftvert, de semmi pánik. Leteszteltük, pár kattintás és 1-2 perc volt az egész egy Win7-et futtató kis netbookon, ami azóta is remekül működik. A kitöltés egy kicsit gyermeteg és néha tetűlassú grafikus környezetben zajlik, a szövegmezőkben nincs beszúrási lehetőség, de a dolog jópofa, mindenkinek javaslom, már csak azért is, mert kíváncsi vagyok, másnak mond-e valamit a Gödöllő->Budapest felirat, mellette sárga négyzet, benne autókkal, vagy a lehajtón várható tyúkitató edény piktogramja – a szerk.)

A kérdőív megválaszolásával Ön is hozzájárul a változtatható jelzésképű táblák üzeneteinek, jelzéseinek európai szintű harmonizációjához, egyben javaslatokat is tehet a mátrix táblák hazai alkalmazásával kapcsolatban.