Az ezer kátyútó országa
Az ezer kátyútó országa

15 milliárdot szórtak el télen az utakon

15 milliárdot szórtak el télen az utakon

Az ezer kátyútó országa
Prédára les, és úgy szaporodik, mint a nyulak
Fotó megosztása:
Sokba került a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek a rendkívül csapadékos és változékony időjárás: az elhúzódó téli időszak miatt közel kétszer annyit költött a társaság, mint az elmúlt években. 14,8 milliárd forint ment el a síkosság-mentesítési, hóeltakarítási és egyéb üzemeltetési feladatokra, most pedig indul a kátyúzási szezon. Minden bevethető ember ezen dolgozik majd.

A télen volt olyan időszak, amikor egyszerre csaknem 700 munkagép dolgozott a hóakadályok megszüntetésén. A géppark végül összesen közel 175 ezer munkaórát töltött aktívan az utakon, összesen 157 ezer tonna sót, 188 ezer tonna érdesítő anyagot, 3,5 millió liter sóoldatot és 320 tonna, sóoldat előállításához szükséges granulátumot használtak fel. Ez csaknem a kétszerese egy átlagos téli szezonnak.

A 30 ezer kilométeres közúthálózaton az előző évekhez képest jóval több kátyú keletkezett, az elhúzódó tél miatt ráadásul három héttel később tudta elkezdeni a kátyúzási munkákat a társaság, mint ahogy azt korábban tervezte. 2013-ra összesen csaknem 95 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi a Magyar Közút a kátyúzási munkák elvégzéséhez: a 2012-es évhez képest ez több mint 700 millió forinttal nagyobb anyagi ráfordítást, összesen 8,2 milliárd forintos költséget jelent.

A munkálatok első körben a főútvonalakon és a forgalmasabb útszakaszokon kezdődnek el, a balesetveszélyes kátyúk javítása elsőbbséget élvez. Az alsóbbrendű utakra később jutnak el a munkások.