A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013. április 3. 07.00 órai összesítése alapján Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye több térségében is változó intenzitással havazik. Az előrejelzések szerint ezekben a megyékben hófúvások is nehezíthetik majd a közlekedést a mai nap folyamán.

Zala megyében és Fertőszentmiklós térségében a főutak latyakosak, a havazásban érintett más területeken sónedves vagy nedves a főúthálózat. A mellékutak Szombathely, Zalaegerszeg és Keszthely térségében havasak, Fertőszentmiklós környékén hókásás, Lenti, Nagykanizsa és Csorna tájékán pedig latyakos, a havazásban érintett többi alsóbbrendű úton nedves a burkolat.

A közútkezelő arra kéri a havazásban és a hófúvásos területeken autózókat, hogy kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Árvíz/belvíz

Öt megyében összesen 14 mellékúton van érvényben teljes útzár az ár- és belvíz helyzet miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda reggeli összesítése szerint.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Muhi és Köröm közötti, a 26-os főút és Sajókaza közötti, valamint a Sajóörös és Kesznyéten közötti útszakaszokon nem lehet közlekedni.
   
Vas megyében öt úton van teljes útzár, ezek a Molnaszecsőd és Döröske, a Nádasd és Halogy, a Nagypirit és Boba, a Sótony és Ikervár, valamint a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti szakaszok.

Zala megyében Lentinél, Kerkaszentkirálynál és Tormaföldénél van útzár, utóbbinál rézsűcsúszás miatt. A megyében a Kerkateskánd és Szécsisziget közötti utat sem lehet használni.

Tolna megyében Döbrököznél zártak le egy útszakaszt, továbbá Veszprém megyében a Nemesgörzsöny és Egyházaskesző közötti utat.

Az időjárásról:

Több helyen újra havazik 1
Több helyen újra havazik 2

Több helyen újra havazik

Több helyen újra havazik

Több helyen újra havazik 35
Nemcsak hóban jó a téligumi
Több helyen újra havazik 37
Több helyen újra havazik 38
Több helyen újra havazik 39
Több helyen újra havazik 40
Több helyen újra havazik 41
Több helyen újra havazik 42
Több helyen újra havazik 43
Több helyen újra havazik 44
Több helyen újra havazik 45
Több helyen újra havazik 46
Több helyen újra havazik 47
Több helyen újra havazik 48
Több helyen újra havazik 49
Több helyen újra havazik 50
Több helyen újra havazik 51
Több helyen újra havazik 52
Több helyen újra havazik 53
Több helyen újra havazik 54
Több helyen újra havazik 55
Több helyen újra havazik 56
Több helyen újra havazik 57
Több helyen újra havazik 58
Több helyen újra havazik 59
Több helyen újra havazik 60
Több helyen újra havazik 61
Több helyen újra havazik 62
Több helyen újra havazik 63
Több helyen újra havazik 64
Több helyen újra havazik 65
Több helyen újra havazik 66
Fotó megosztása:
Több helyen újra havazik 67


Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnali előrejelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy itt a nap folyamán erős hófúvásra is készülni kell, amely magas hótorlaszokat emelhet. Veszprém és Zala megyében egész napra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A várható jelentős mennyiségű eső miatt korábban tizenegy megyére kiadott figyelmeztetés már csak három megyében van érvényben. Ezek: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A talaj menti fagy miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést.

Főként északkeleten hullhat összességében több mint 15-20 milliméter csapadék. A Dunántúl nyugati harmadán további havazás valószínű. Általában maximum 6 centiméternyi friss hóra lehet számítani, de az alacsonyan fekvő helyeken napközben ez is olvadni fog.

Az erős, néhol viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél délelőtt helyenként hófúvást okozhat. Várhatóan késő délutántól, estétől lassan mérséklődik a légmozgás.