Szerencsére viszonylag csendben teltek az idei húsvéti ünnepek, megúsztuk egy halálos karambollal a hosszú hétvégét. Nem tudjuk, hogy ezúttal mennyien ültek ittasan autóba, de a tavalyi statisztikák nem ígérnek sok jót: zéró tolerancia ide vagy oda, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2012-ben hat százalékkal több balesetet okoztak az ittas járművezetők, mint egy évvel korábban.

Főként a kerékpárosok és a motorosok esetében volt jelentős a növekedés (18, illetve 14 százalék), de az összes ilyen baleset több mint felét okozó személyautósok száma is szinten maradt. Pedig jobb kétszer is átgondolni, hogy részegen autóba ül-e valaki, mert baleset esetén nemcsak a jogosítványtól, hanem a biztosítástól is búcsút lehet venni – mutat rá a Genertel biztosító közleménye.

A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme, a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkoholszint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét. A törvény ugyanis felső plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson, pedig egy súlyos vagy maradandó sérülés esetén a vagyoni és nem vagyoni károk bőven meghaladhatják ezt az összeget.

Ha az ittas sofőr által vezetett gépjárműre kötelezőt sem kötöttek, a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számláról fizetik ki az okozott kár összegét, de utólag ezt is behajtják az autóson.

Noha a casco biztosítás a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, ittas vezetésnél a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.