A Volvo Cars megkapta a zöld utat a kínai hatóságoktól az autógyártás ottani beindítására – derül ki a Bloomberg hírügynökségnek az ügyhöz közelálló források értesülésére hivatkozó cikkéből.

Jöhetnek a kínai Volvók 1
Jöhetnek a kínai Volvók 5


A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) az értesülés szerint elfogadta a Volvo által benyújtott gyártási tervet. A végső engedélyt a kormánynak kell megadnia, de a tapasztalatok szerint az már csak formai kérdés.

A Volvo a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány székhelyén, Csengduban tervez autógyártó üzemet építeni.

A Zhejiang Geely Holding Group 2010-ben vásárolta meg a Volvo autógyárat az amerikai Ford Motor autógyártótól, már akkor bejelentették az új gyár tervét. A kínai hatóságok azonban ennek ellenére is a külföldi autógyáraknak kijáró alapos engedélyeztetési eljárásnak vetették alá a kínai tulajdonban lévő céget.

Még az indiai Tata Motors tulajdonában lévő Jaguar Land Rover autógyárnak is – amely tavaly alakított közös vállalatot Kínában a Chery Automobile Co. autógyárral – kevesebb ideig tartott megszereznie a kínai gyártáshoz szükséges engedélyt, mint a Volvónak.
    
A helyi gyártás megindításával a Volvónak lehetősége nyílik árai csökkentésére Kínában, mivel a belföldön előállított modelleket nem terheli a 25 százalékos kínai importvám.
   
A Volvo az idei első két hónapban 8719 autót adott el Kínában, 31 százalékkal többet mint egy évvel korábban és többet mint Svédországban. Kína így az Egyesült Államok után a Volvo második legnagyobb piacává lépett elő.

Forrás: MTI