Nemzetközi autótolvaj-bűnszervezetet lepleztek le Nyíregyházán – jelentették be a felderítésben közreműködő magyar és osztrák rendőrségi vezetők Nyírbátorban szerdán.
Több tucat autót lophattak el
Több tucat autót lophattak el

Több tucat autót lophattak el

Több tucat autót lophattak el


A döntően ukrán állampolgárokból álló banda tagjai főként Ausztriában loptak el értékes autókat, amelyeket aztán egy nyíregyházi telephelyen szétszerelték, és Ukrajnában értékesítettek alkatrészként. Azokat a karosszéria-elemeket, amelyeket nem tudtak eladni, magyarországi hulladéktelepeken váltották pénzre – mondta Balogh Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

A szóvivő szerint az eddig azonosított alkatrészek alapján az okozott kárt 300-400 millió forint közötti összegre teszik.
    
A szabolcsi rendőrök egy Nyíregyháza borbányai városrészének külterületén lévő autóbontó telephelyre figyeltek fel. A gyanús, magas kerítéssel körbevett helyre behatoltak, és két ukrán állampolgárt találtak, amint egy korábban Nyíregyházáról ellopott Mercedes személygépkocsit vágtak éppen szét.
A telephelyen a rendőrök találtak autómotorokat, más alkatrészeket, sőt osztrák rendszámtáblát is, ezért az ügybe bevonták az autólopási ügyekben illetékes osztrák rendőrkapitányságot.
A nyíregyházi telephelyen több napig tartott a helyszínelés, végül 43 gépkocsit tudtak beazonosítani, és közben egy közúti ellenőrzés során feltartóztattak két Szlovákiában ellopott Mercedest is, amit ukrán állampolgárok vezettek. Egy Budapestről ellopott Mercedesszel is érkezett valaki az üzembe, de ő a helyszínelő rendőröktől berezelt, és a kocsit hátrahagyva elmenekült.
Balogh Barnabás megjegyezte: a telephelyen összesen 77 jármű benzintankját találták meg, így elképzelhető, hogy a többi autó is illegális bontásból származik.
Az osztrák rendőrség szerint a Nyíregyházán szétszerelt autókat nagyrészt Bécsből, illetve Ausztria más területeiről lopták el. Eddig 28 osztrák járművet tudtak beazonosítani.
Az ügyben Magyarországon jelenleg hat – négy ukrán és két magyar – gyanúsított ellen indítottak eljárás. Közülük négy embert már előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, egy pedig lakhelyelhagyási tilalmat kapott.
(Forrás: MTI)