A júliustól életbe lépő új büntető törvénykönyv módosítja az ittas vezetésre vonatkozó szabályokat is, eszerint az eddigi 0,80 ezrelék helyett már 0,50 ezrelékes véralkohol-szintnél automatikusan büntetőeljárás indul az ittasan vezető sofőrök ellen – írja az Index.

Bűncselekménynek minősül majd a jövőben az eddigi szabálysértés helyett az is, ha valakit a közforgalom előtt el nem zárt magánúton ittas vezetésen kapnak. Például mondjuk egy bevásárlóközpont parkolójában, ez ugyanolyan súlyú büntetést ér, mintha autópályán vezetett volna.

Míg a jogosítványt korábban nem minden esetben vonták be, az Index cikke szerint az új Btk. úgy határoz, hogy hosszabb vagy rövidebb időre el kell venni a jogosítványt attól, aki ittas vezetőként már a bűncselekményi kategóriába tartozik. Ettől csak csak különös méltánylást érdemlő esetben tekinthet el a hatóság, például akkor, ha ez egy hivatásos sofőr megélhetését veszélyeztetné.

A lap által megkérdezett ügyvéd, dr. Janklovics Ádám szerint fontos újdonsága lesz az új szabályozásnak, hogy külön tényállásként kezeli az italozástól azt, ha valaki drog vagy éppen gyógyszer hatása alatt vezet. Aki tehát a jövőben bedrogozva és részegen vezet, azt külön-külön büntetik meg a két tényállásért.