2013. február 11-én, hétfőn a belvárosban több helyszínen vonulásos demonstrációt tartanak. Az első demonstrációra érkezők a város több külterületi pontjáról rendőri kísérettel 9:00 és 9:30-as indulással vonulnak a belsőbb területek felé, délután pedig a belvárosban lesz tüntetés – számol be a Budapesti Közlekedési Központ.

A rendőrség a zárások mértékét a résztvevők számától teszi függővé, nagyobb létszám esetén a vonulás irányában korlátozhatják a közúti forgalmat, emiatt a felszíni közösségi közlekedésben is változások várhatóak. A lezárásoktól függően változhat a 9-es és 15-ös autóbuszok, a 70-es és 78-as trolibuszok, valamint a 47-es és 49-es villamosok közlekedése.
 
Demonstrációk útvonala
 
–    Az első demonstrációra érkezők a város több külsőbb pontjáról az érintett főútvonalakon rendőri kísérettel 9:00-es és 9:30-as indulással vonulnak. A XXIII., Ócsai út felől, a XXII., Nagytétényi út felől jövő demonstrálók várhatóan 13:00 óra körül a IX., Mester utcában találkoznak, innen a Károly körútra vonulnak át, itt csatlakoznak a XVI., Szabadföldi úton érkezőkkel. A rendőrség a menetek haladását a szélső sávok elzárásával, szakaszos forgalomkorlátozással biztosítja. 14 órától várhatóan 15 óráig a demonstráción részt vevők az Astoriánál, a Károly körúton gyülekeznek, majd a Károly körút – Deák Ferenc tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca útvonalon érkeznek a Kossuth Lajos térre. Az útvonal mentén a közutak forgalmában korlátozások lehetnek.

–     A másik rendezvény résztvevői 15 órától a Deák Ferenc téren gyülekeznek a Városháza melletti téren, majd kb. 16 órakor indul a vonulásos demonstráció a Deák Ferenc tér – Károly körút – Astoria – Múzeum körút – Kálvin tér – Kecskeméti utca – Egyetem tér – Királyi Pál utca – Vámház körút ? Fővám tér

– Szabadság tér – Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart útvonalon. A demonstrálók a menet idején, több helyszínen, a Múzeum körúton a Nemzeti Múzeum előtt, az Egyetem téren és a Fővám tér várhatóan 10-15 percre megállnak.
 
A demonstrációk miatt a közösségi közlekedésben korlátozások lehetnek, a rendőrség döntésének függvényében. Az érintett járatok a következők:
 
9-es autóbuszok
 
A Kiskörút délutáni lezárása esetén a 9-es autóbuszok rövidített útvonalon, Kőbánya alsó vasútállomás és Kálvin tér M között közlekednek és Kőbánya felől a 83-as trolibusz vonalán fordulnak meg. Ebben az esetben a Kálvin tér M, Astoria M, Deák Ferenc tér M megállóhelyeket a busz nem érinti, illetve a Deák Ferenc tér M felé a Szentkirályi utca megállóhely is kimarad.
 
15-ös autóbuszok
 
Délután, a közút forgalmának korlátozása esetén a 15-ös autóbuszok megosztva közlekedhetnek a Boráros tér H (Közraktár utca) és Kálvin tér M, valamint a Lehel tér M és Deák Ferenc tér M között. A Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca lezárása esetén a buszok a Bajcsy-Zsilinszky út felé kerülhetnek.
 
47-es és 49-es villamosok
 

A Szabadság híd, a Fővám tér és a Kiskörút esetleges délutáni vagy kora esti teljes lezárásának esetén a villamosok a 19-es és 41-es vonalán, terelt útvonalon, a Batthyány tér M+H végállomásra közlekednek majd a Deák Ferenc tér M helyett.
 
70-es és 78-as trolibuszok
 
Az Alkotmány utca esetleges kora esti teljes lezárása esetén a 70-es trolibuszok rövidített útvonalon, az Erzsébet királyné útja, aluljáró és a Lövölde tér, a 78-as trolibuszok szintén rövidített útvonalon, a Keleti pályaudvar M és a Lövölde tér között közlekednek majd.