Összesen 1 203 095 alkoholszondát alkalmaztak a rendőrök, a legutóbbi TISPOL (European Traffic Police Network) akciós során. A 29 ország európai rendőri szerveinek együttes, átfogó ellenőrzésére még karácsony előtt került sor. A most publikált adatok szerint átlagosan másodpercenként 2 légalkohol mérésre került sor.

– Az ellenőrzések során átlagosan percenként bukott le egy-egy ittas vezető Európa útjain, amely egyértelműen jelzi az ittas járművezetők magas számát.

– A légalkohol-mérések során13 236 esetben az alkoholszonda pozitív eredményt jelzett, ami szerint az összes ellenőrzés alá vont személy 1,1 %-a volt ittas.

– 1 830 ügyben kábítószeres befolyásoltság gyanúját állapították meg a rendőrök (Magyarországon 2 ilyen eset volt).

A rendőrség adatai szerint az ittas járművezetés a sebességtúllépést követően az európai utak második legfőbb gyilkosának számít. Az ittas vezetők – a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően – általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. A kockázatot tovább növeli, hogy a szeszesital fogyasztásától felbátorodott sofőrök általában a megengedett sebességet is túllépik.

Az ittas, valamint a kábítószer hatása alatt közlekedő járművezetők kiszűrésére irányuló ellenőrzéseket Európa-szerte december 10. és 16. között hajtották végre. Az egyes tagállamok rendőri szervei a jelölt héten belül szabadon választva, általában 2-3 nap időtartamban ellenőrizték a járművezetőket (a magyarországi fokozott ellenőrzésekre december 14-én és 15-én került sor).

Forrás: ORFK-OBB