Még az év vége előtt piacra dobják azt az új modellt, amely, miközben hű marad az alapító atyák hitvallásához (azaz a létező legkiválóbb műszaki tartalmat és tökéletes kidolgozást nyújt), egyben szakít is mindennel, amit eddig a márkáról tudni véltünk.

A Genfben debütáló Wraith állítólag “minden idők legdinamikusabb, legerősebb és legpompázatosabb Rolls-Royce-a lesz, egy lélegzetelállító autó, amely új mércét állít az ultraluxus szegmensben, és megszilárdítja a márka pozícióját az autóipar hierarchiájának legtetején” – mondta Torsten Müller-Ötvös elnök-vezérigazgató az immár száztagú globális kereskedői hálózat képviselőinek tartott tájékoztatáson.

Rolls-Royce Wraith 1938-ból. A korabeli szaksajtó értetlenül állt tökéletessége előtt...

Rolls-Royce Wraith 1938-ból. A korabeli szaksajtó értetlenül állt tökéletessége előtt…

Utoljára 1938-ban mutatott be Wraith néven autót a Rolls-Royce. A korábbi szegecselés helyett hegesztéssel összeillesztett alvázba soros hathengeres, 4,3 literes motort építettek, amihez négyfokozatú sebességváltóhoz kapcsolódott. Az autó végsebessége a választott karosszéria jellegétől és súlyától függően elérte a 137 km/órát. Noha a gyártás 1939-ben befejeződött, az elkészült 492 darab alvázra még évekig készültek felépítmények; az utolsó Wraith modellt 1947-ben adták át tulajdonosának.

A wraith skót származású szó, jelentése szellem, jelenés, ködbe burkolózó látomás. 1938 előtt a skótok nemzeti költészetén kívül igen ritkán fordult elő.

UPDATE: Beindult az információk csöpögtetése: ezen az oldalon láthatjuk, ahogy a Wraith sziluettje átsejlik a skót felföld ködén.