Hazánkat csapatként két alakulat, a Szalay Balázs-féle Opel Dakar Team és a Sandlander képviseli a Dakaron. Mellettük még egy szerb színekben induló motorosnak, Saghmeister Gábornak és az orosz pilóta navigátoraként nevező Horn Albertnek drukkolhatunk. Most a Sandlander pilótáinak, navigátorainak indulásáról kaptunk közleményt:

A Sandlander Team utolsó kontingense 2012 utolsó napján elindult a rajtceremóniának helyet adó Limába. A két VDJ 200-as Toyota Land Cruiser versenyautó és az MAN szervizkamion már a helyszínen várja őket.

A világ legnagyobb tereprally versenyén másodszor áll rajthoz a Sebestyén Sándor – Bognár József (455-ös rajtszámmal) kettős. Tavaly a sivatag erősebbnek bizonyult náluk, de visszavonulás helyett vérszemet kaptak, így idén sokkal felkészültebben és más szemlélettel vágnak neki a versenynek. A pilóta elmondása szerint a rajt pillanatát várja a legnagyobb izgalommal, nap mint nap szeretne egyenletes, stabil eredményt hozni, a végcél pedig az, hogy az utolsó napi finisvonalon is átguruljon.

Sebestyén Sándor a felkészülésről szólva kiemelte: szinte megállás nélkül vezetett az elmúlt két hónapban, mintegy 40 ezer kilométert, vagyis ahogy fogalmazott “két olajcserényit” autózott.

Az egység nem marad egyedül és nem is akármilyen hátvédeket kap. A szintén versenyútvonalon induló Uniqa Safety Car (405-ös rajtszám) fedélzetén a Dakar eddigi legjobb magyar eredményét elérő Szaller Zoltán és Pócsik László is ott lesz – igaz a szerepeket kicsit megvariálták és kamionról autóra váltottak. A volán mögött ezúttal Pócsik László ül, akinek a hetedik Dakarjára induló Farkas Nándor diktálja az itinert, s az autóban kap feladatot Szaller Zoltán is.
Pócsik László az indulás előtt arról számolt be, hogy a Sandlander már jó ideje fejleszti az Autósport Managementet, ami most érett be. Ennek lényege a kevésbé költséges széria autós versenyzés, vagyis a T2-es kategória erősítése, valamint a versenyzőknek biztosított megfelelő háttér.

“Az első métertől az utolsó napi célig árnyékként Sebestyénék nyomában leszünk, az a legfontosabb, hogy minden egyes etapot biztonságosan teljesítsenek” – fejtette ki. A két versenyautót követi egy szervizkamion is.

A Dakar 2013. január 5-től január 20-ig tart. A résztvevők Limából indulva három országon – Perun, Argentínán és Chilén – át versenyeznek, a cél Santiagóban lesz. A terepviadalon az autósoknak 4155 kilométer mért szakaszt kell leküzdeniük, a verseny össztávja 8574 kilométer. A Dakaron 53 nemzet képviselteti magát, a résztvevők száma a versenyzőkkel és az asszisztenciával együtt meghaladja az 1700-at.