17,35 millió dolláros összeget (3,8 milliárd forint) kell kifizetnie a Toyotának a későn bejelentett visszahívás miatt. A 154 ezer, 2010-től gyártott Lexus RX-et érintő akcióval az amerikaiak szerint elkéstek, nem tájékoztatták időben sem az ügyfeleket, sem a hivatalos szervet. Az amerikai törvények értelmében ugyanis a gyártónak öt napja van arra, hogy jelezzék a hatóságok felé, ha valamelyik típusnál biztonsági kockázat merülne fel.

A japán gyártó ugyan nem ismerte el, hogy hibáztak volna, ugyanakkor hajlandóak kifizetni a NHTSA által kirótt – eddig példa nélküli – maximális összeget.

Két év alatt ez volt a negyedik alkalom, hogy megbírságolják a Toyotát, mert nem reagált időben az ügyfelek panaszaira, ezzel együtt összesen 48,8 millió dollárnál (10,6 milliárd forint) jár befizetett büntetések összege.

Toyota a bírság elfogadása mellett bejelentette, hogy a jövőben javít a minőségellenörző folyamatok hatékonyságán és mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerüljék az ehhez hasonló megtorló intézkedések szükségességét.