A Volkswagen balul elsült bekebelezési kísérlete után a stuttgarti államügyészség részvényárfolyam manipuláció gyanújával vádat emelt a Porsche egykori vezérigazgatója, Wendelin Wiedeking, valamint pénzügyi igazgatója, Holger Härter ellen – írja a német Focus online hírportál.

Wiedeking vezetésével, aki előbb kiemelkedően nyereséges vállalattá tette a Porschét, a cég 2005-től vásárolta a Volkswagen-konszern részvényeit. 2009-re már a cég több mint 50 százalékos tulajdonjogával rendelkeztek, csakhogy ehhez óriási összegű hitelt kellett bevonniuk. Belebuktak és a Volkswagen vásárolta fel a Porsche autógyártó részlegét.

Az ügyészség indoklása szerint a Porsche két felsővezetője 2008-ban valótlan adatokat tett közzé Volkswagen részvények vásárlásáról és tagadták a többségi tulajdonrész megszerzésére irányuló szándékot. Az ügyészség egyúttal ejtette a hűtlen kezelés vádját a vezetőkkel szemben.

A Porsche helyiségeiben tartott házkutatásokon a bűnüldöző szervek bizonyítékokat találtak arra, hogy a vállalat vezetői hamis tájékoztatást adtak szándékaikról a befektetőknek és ezzel befolyásolták a Volkswagen részvényének árfolyamát.
    
A vádlottak védői visszautasították az ügyészség állítását. A per felvételéről a stuttgarti törvényszék dönt, az ügy tárgyalása pedig a jövő évben kezdődhet meg.
 
Forrás: MTI