Az Európai Közlekedési Rendőrségek Hálózata (TISPOL) tagjai 2012. december 10. és 16. között fokozott közúti ellenőrzést tartanak. A járművezetők egész Európában, így Magyarországon is számíthatnak alkohol és kábítószer-fogyasztás ellenőrzésre.

A rendőrség közlése szerint a járművezetők jól látható és széleskörű ittasság és kábítószeres befolyásoltság ellenőrzésre számíthatnak bárhol, bármikor, akár nappal, akár éjjel. Magyarországon a járművezetők az ország bármely pontján – a fővárosban és vidéken egyaránt – számíthatnak ellenőrzésekre.

Az ellenőrzések alapját az adja, hogy az Európai Unió területén az ittas járművezetés a közutak második legfőbb gyilkosa a sebesség nem megfelelő megválasztása után.

Mint írják, aki a figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyva ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal és mások életét is veszélyezteti. Ezért fognak a jövő héten a rendőrök közúti ellenőrzést tartani.

A tanácsunk világos, egyszerű és egyértelmű: ha alkoholt fogyasztott, ne vezessen! Ha vezetnie kell, ne fogyasszon előtte alkoholt! Ha kábítószert fogyasztott, ne vezessen! Ha gyógyszert vett be, a betegtájékoztatónak megfelelően járjon el! Ha abban az áll, hogy a gyógyszer szedése mellett nem vezethet, ne vezessen! 

A tavaly decemberben végrehajtott hasonló ellenőrzés során 1 025 482 járművezetőt ellenőriztek 27 európai országban. Az ellenőrzések során 13 588 esetben ittasságot, 1300 esetben kábítószeres befolyásoltságot állapítottak meg.