A korábbi Forma-1-es pilóta, Robert Kubica célba vette a rali-világbajnokságot 2013-ra. A 2011-ben történt súlyos ralibalesete nyomán lábadozó pilóta egyre komolyabb versenyeken indul, remek tempót mutatva.

November közepén megnyerte a Rally di Comót, majd a múlt hétvégén zajló Rally du Varon is fölényesen vezetett, mielőtt az utolsó előtti szakaszon kiesett a versenyből. Az említett két versenyen már a Citroën Racing támogatásával felkészített (privát csapat futtatta) C4 WRC-vel indult, vagyis komoly technikával versenyzett.

A du Varon legfőbb ellenfele a korábbi vb-menő Freddy Loix volt, a tapasztalt ralis egy Peugeot 307 WRC-vel indult. Kubica volt a gyorsabb. Kiesését a navigátor rossz információja okozta.


Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 1
Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 2

Robert Kubica a Citroënhez kerülhet

Robert Kubica a Citroënhez kerülhet

Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 7
Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 8
Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 9
Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 10
Fotó megosztása:
Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 11 Teljesítménye pedig a Citroën figyelmét sem kerülte el. “Nagyon profi. Amikor először találkoztam vele, mielőtt az első versenyét futotta volna a Citroënnel, nagyon motivált volt” – nyilatkozta Yves Matton a Citroën ralicsapatának vezetője.

“Nagyon versenyezni akart a futamon, nagyon lelkes volt. Ez az egyik ok, amiért akartunk tenni érte valamit, hogy megmutassuk neki is, mint a fiatal versenyzőknek, hogy sok függ a motivációtól”

Matton azt is elmondta, hogy bár a C4 teljesen megsemmisült a baleset során keletkezett a tűzben, szeretné kiterjeszteni kapcsolatot Kubicával. “Érdekeltek vagyunk abban, hogy összehozzunk valamit Roberttel, valamit a DS3 WRC-vel a következő idényben.”
Robert Kubica a Citroënhez kerülhet 12 “Néha három autónk versenyez majd, de ebben az évben volt, hogy öt autónk is indult egyszerre, szóval lehetséges volna biztosítani számára egy autót. Ám szükséges, hogy pénzt találjunk ehhez. Az biztos, hogy csak úgy nem adunk neki autót, de úgy gondolom hogy lehetséges találni neki egy támogatót.”

Korábban Kimi Räikkönen is belekóstolt a ralizásba, de a finn nem járta végig úgy a ranglétrát, mint Kubica. A lengyel több versenyen indult a WRC-s szereplése előtt, mint a finn, így nagyobb esélye lehet, hogy sikert érjen el.  Kubica még mindig eszméletlenül gyors, elég csak megnézni ezt a videót:

Kubica Forma-1-be való visszatérésére egyelőre igen kevés az esély, hiszen a keze továbbra sincs rendben, amit egy friss interjúban ő maga is megerősített.

Ez csak a mi ötletünk, de ha Kubica rehabilitációja megfelelően halad, a Citroën akár a 2014-ben inuló WTCC-programjában is hasznát vehetné, hiszen zárt pályán igazán elemében lenne. 2013-ban a Citroën gyári csapatában Mikko Hirvonen és Dani Sordo is versenyez, illetve a tervek szerint Sebastien Loeb indul 3-5 versenyen.