A Volkswagen (VW) német járműgyártó azt tervezi, hogy összesen 14 milliárd eurót (3900 milliárd forint) fektet be Kínában a következő négy évben. A VW kínai képviseletének vezetője a China Daily című napilapnak azt mondta, hogy a német vállalat növelni akarja piaci részesedését a világ legnagyobb autópiacán.

Jochem Heizmann elmondta: négy autógyárat terveznek építeni Kínában, miután a cég jelenleg a helyi FAW Group és a SAIC Motor Corp cégekkel közösen gyárt autókat. A VW azt terezi, hogy 2018-ra évi 4 millió autót állít majd elő Kínában, helyi foglalkoztatottjainak száma pedig a jelenlegi 50 ezerről 3-5 éven belül 85 ezerre nő.  

A Volkswagen 2 millió autót adott el az ázsiai országban az idei első kilenc hónapban, ami 18,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Nemcsak Kínában kíván óriási összeget elkölteni a Volkswagen, a konszern általánosan növeli befektetéseit. Szakértők szerint a cég igazgatótanácsa a 2013-2017-re vonatkozó időszakra 70 milliárd euróra növeli a beruházások értékét, 12 százalékkal megfejelve a korábbi négy éves program összegét. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy elérjék a 2018-ra kitűzött tervet, amellyel a VW-konszern lenne a világ első számú autógyártója.

2011-ben a VW csoport 8,27 millió járművet értékesített világszerte, miközben a vezető General Motors 9,05 milliót adott el, a korábbi első Toyota 7,95 millióval a harmadik helyre került.

Forrás: MTI