Újabb visszahívások a Toyotánál 1

Főleg előző generációs Priusok kormányoszlopát, illetve elektromos vízpumpáját vizsgálják felül és cserélik az egész világra kiterjedő kampány során.

Miután alig több mint egy hónapja közel 7,5 millió Toyotát kellett visszarendelni a márkakereskedésekbe egy, az elektromos ablakemelőkkel kapcsolatos, biztonsági probléma miatt, a japán óriásvállalat ma reggel újabb visszahívási kampányt hirdetett meg. Világszerte 2,77 millió darab járművet, túlnyomórészt második szériás Priusokat kényszerül saját költségén kijavítani a Toyota, mégpedig két, egymástól független meghibásodás veszélye miatt.

A súlyosabbnak tűnő probléma a kormányművet érinti: az alsó kormányösszekötő tengely hajlamos elkopni, ami idővel a kormányozhatóság megszűnését eredményezheti. A jelenséget az idézheti elő, ha a felhasználók kis sebességű haladás során ismételten, erőteljesen a végállásába húzzák a kormányt – magyarul bármilyen parkolási manőver előidézheti a jelenséget. A potenciális hiba a 2001 júliusa és 2009 áprilisa között gyártott Avensis, Corolla és Prius modellek bizonyos százalékát, továbbá néhány japán belpiacos modellt érint.

A másik hibajelenség hibrid-specifikus, és a Priusok (2004-2009) elektromos vízpumpájának működését befolyásolja. Európában a kormánymű hibájáról kilenc, a vízpumpa rendellenes működéséről három bejelentés érkezett a Toyotához; a javítási munkálatok az előbbi esetben egy, a vízpumpánál mintegy másfél órán át tartanak. A visszahívással kapcsolatos meghibásodások egyetlen esetben sem okoztak balesetet.

A Toyota mostani visszahívási kampánya összesen 2,77 millió járművet érint, ebből 630 ezret sújthat a vízszivattyú problémája. Többségében japán piacon eladott autókról van szó, (1,5 millió darab), ugyanakkor Európában 496 ezer, Észak-Amerikában pedig 670 ezer Toyota-tulajdonos számíthat arra, hogy hamarosan megkeresi őket márkaszervizük.

A Toyota Motor Hungary Kft. (TMH) szerint Magyarországon 3043 darab gépjármű (2557 darab Avensis, 193 darab japán gyártású Corolla Sedan, valamint 293 darab Prius) érintett az akcióban; ezek tulajdonosait tértivevényes levélben értesítik a tennivalókról.