Az Országos Közutak Kezelési Szabályzatában rögzített előírások szerint a síkosság elleni védekezést az észleléstől számítva fél – egy órán belül meg kell kezdeni és átlagos téli időjárás mellett kettő – négy óra alatt kell befejezni. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. készül a feladatra.


A téli üzem során az ÁAK munkavállalói mintegy 740 km autópálya, 216 km autóút és főút valamint 398 km csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak. A társaság birtokában jelenleg 126 darab olyan jármű található (mérnökségenként átlagosan 8-10), amelyek aktívan részt vesznek a téli elhárításban.  A raktárakban az elmúlt évek só felhasználási átlagának megfelelő mennyiséget tárolnak, a társaság által kezelt úthálózaton mintegy 25 000 tonna sót használnak síkosság mentesítésre évente.

A télre való felkészülés során a társaság szakemberei megszüntették a burkolat- és padkahibákat, gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, valamint kihelyezték a hófogórácsokat.

Ebben az időszakban kiemelten fontos a pontos időjárás előrejelzése. A meteorológiai információkat részben saját forrásból (út menti mérőállomások, útellenőri jelentések), részben külső adatszolgáltatásból kapják. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid, illetve hosszú távú előrejelzéseket, műhold- és radarképeket, hőmérséklet-eloszlást és szükség esetén riasztást szolgáltat. A téli üzem időszakában a társaság a megszokottnál is szorosabb együttműködést tart fenn a Rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel, a Mentőszolgálattal, valamint az Útinformmal.

Mindez segít, de az autósoknak is igazodniuk kell a megváltozott körülményekhez.

Az ÁAK Zrt. téli közlekedésbiztonsági tanácsai:

  • Téli útviszonyok esetén különös körültekintéssel, megfelelő sebességgel közlekedjenek és tartsák be a követési távolságot (2 másodperc)!
  • Kizárólag műszakilag jól felkészített, téli gumikkal ellátott járművel keljenek útra.
  • Hosszabb utazás előtt tanácsos teljesen teletankolni a járművet.
  • A hóeltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó, konvojban közlekedő járműveink előzése tilos és balesetveszélyes
  • Legyenek türelmesek! A téli útviszonyok nem teszik mindig lehetővé, hogy a megengedett legnagyobb sebességgel közlekedjünk.
  • Indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az aktuális forgalmi helyzetről.