Egy hét alatt nyárból a télbe vált Magyarország időjárása. Múlt szombaton az ország déli felében több helyen 25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, sőt a napi melegrekord is megdőlt. A pénteken érkező hidegfronttal viszont több hullámban sarkvidéki eredetű levegő éri el térségünket.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az északról érkező hideg és a Földközi-tenger térségéből származó enyhe, nedves léghullámok épp a Kárpát-medence fölött találkoznak, emiatt több helyen jelentős csapadék várható. Az esőt a hideg levegő érkezésekor egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel. A szolgálat előrejelzései szerint az alacsonyabban fekvő tájakon számottevő, tartósan megmaradó hóréteg kialakulásának kicsi a valószínűsége, de a 300-400 méternél magasabb dombok, hegyek egy része “vasárnapra jó eséllyel fehér lepelbe burkolózhat” – fogalmaztak.

Az idei szezon eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét október 11-én a Nógrád megyei Zabarban regisztrálták, ahol mínusz 3 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat szerint a jövő hét elején minden bizonnyal ennél hidegebbre is számítani lehet. A meteorológiai szolgálat szerint most már nem árt felkészülni a téli időjárásra, így például az autókra felszerelni a téli gumikat.

Támad a tél 3


Az őszi-téli időszakban a legtöbb gondot a változékony felületű és tapadású útburkolat, illetve a romló látási viszonyok okozzák. Emiatt fontos, hogy autónkat megfelelően készítsük fel a  megváltozott körülményekre, és magunkban is tudatosítsuk, hogy vezetési stílusunkon is érdemes változtatni.

A megfelelő állapotú téli gumik beszerzése mellett ajánlott fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék beszerzésére, illetve a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése. Nem feledkezhetünk meg az akkumulátor az ablaktörlő lapátok és a jármű világító berendezéseinek ellenőrzéséről sem.

A hidegfront hatására szombaton egyes helyeken még 15 fokig emelkedhet a hőmérséklet, míg másutt már csak 3 fokos maximumok várhatók. Vasárnap a minimum-hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a maximum-hőmérséklet plusz 2 és plusz 7 fok között valószínű.