A jövő év elejétől az egymás országában elkövetett közlekedési szabálysértések büntetéseit is behajtják a bolgár, horvát, magyar és osztrák autósoktól a helyi hatóságok – a többi között erről írt alá megállapodást csütörtökön Mátraházán a négy ország belügyminisztere, illetve belügyminiszter-helyettese az úgynevezett Salzburg Fórum, vagyis a közép-európai belbiztonsági partnerség ülésén.

Pintér Sándor a dokumentumok ünnepélyes aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta: az Európa Uniónak az a célkitűzése, hogy 2050-re már senki ne haljon meg a közutakon. Ennek elérését szolgálja a most aláírt egyezmény is, amely lehetővé teszi a szankciókról szóló információátadást és a büntetések kölcsönönös behajtását.

Johanna Mikl-Leitner osztrák szövetségi belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a most szignált négyoldalú egyezmény pedig lehetővé teszi, hogy az 50 eurónál (kb. 14 ezer forint) nagyobb összegű szabálysértési büntetéseket kölcsönösen behajtsák. Mindennek nyomán például egy magyar autós már nem száguldozhat büntetlenül Ausztriában, illetve egy osztrák sem Magyarországon.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök, egyben belügyminiszter arról szólt, hogy az államok csak közös erővel képesek hatékonyan fellépni a bűnözés, a korrupció, az illegális migráció és az embercsempészet ellen. Éppen a két utóbbi téma kapcsán magyar és osztrák kollégájával háromoldalú tárgyalásra is sort kerítenek.

Veselin Vuchkov bolgár belügyminiszter-helyettes példaként említette, hogy országában, az összehangolt intézkedéseknek köszönhetően, az elmúlt három évben egyharmadára csökkent a közúti balesetek halálos áldozatainak a száma. Egyben kifejezte reményét, hogy a most aláírt egyezmény tovább javítja az uniós polgárok közlekedésbiztonságát.

Nebojsa Kirigin úgy vélekedett: a Salzburgi Fórum annál is inkább fontos együttműködés, mert az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás az információcsere.

A találkozón részt vett Cecilia Malmström, az Európai Bizottság belügyi biztosa is, aki azt mondta, hogy a Salzburgi Fórum nem konkurenciája az összeurópai együttműködésnek. Ugyanakkor példája annak, hogy kis csoportokban is előre lehet haladni az integráció mélyítése érdekében – tette hozzá.