A hazai gépjármű-márkakereskedések száma 10 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) augusztusi felmérése szerint.


Idén augusztusban 467 márkakereskedés volt az országban. A Gémosz szerdai tájékoztatása szerint a szövetségnek 34, Magyarországon forgalmazott márkáról van információja. A felmérés szerint a tulajdonosok száma 312-re csökkent a tavalyi 324-ről. A tulajdonosok 67 százalékának egymárkás kereskedése van, és 68 százalékuk csak egy telephellyel rendelkezik. Ez is mutatja, hogy a gépjármű-márkakereskedelemre változatlanul jellemző a kisvállalkozási forma, függetlenül attól, hogy a forgalmazott tételek értéke viszonylag magas – közölte a Gémosz.  A márkakereskedők által üzemeltetett szalonok száma 2011-hez képest 785-ről 750-re csökkent.

A kereskedések 30 százaléka Budapesten és Pest megyében található. E két hely után a legtöbb kereskedés Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működik, a legkevesebb pedig Nógrád, Békés és Heves megyében.

Az adatok szerint a legtöbb márkát Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében forgalmazzák, a legkevesebbet pedig Nógrádban és Hevesben.

A közlemény ugyanakkor kitér arra is: Budapesten és Pest megyében magasabb az egymárkás kereskedések aránya. Az ország többi részében jellemzőbbek a többmárkás kereskedések, mert egy márkából a minimális eladások miatt nehezen lehet megélni.

Forrás: MTI