A Kecskemétet és térségét kiemelt járműipari központtá nyilvánító kormánydöntés nemcsak a várost és térségét szolgálja, de nemzeti érdek is – mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón.


A hét elején a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntéshez kapcsolódóan a polgármester emlékeztetett Orbán Viktor márciusi kecskeméti látogatására, amikor egy 10 pontos fejlesztési elképzelést adott át a miniszterelnöknek. A terv egyebek mellett tartalmazta a felsőfokú oktatás és a szakképzés átalakítását, az infrastruktúra fejlesztését, a munkavállalók letelepedését és mobilitását segítő terveket, valamint az AIPA Kft. (Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft.) megalapítását.

Zombor Gábor kiemelte: a kormánydöntés azt is jelenti, hogy a tervben bemutatott fejlesztési elképzelések megvalósítását a kormány prioritásként kezeli. A tervezett infrastrukturális, lakhatási, a tömegközlekedési, valamint a szakoktatás és a felsőfokú oktatás fejlesztésével kapcsolatos beruházások együttes összege elérheti a 140-150 milliárd forintot.

Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, az AIPA Klaszter elnöke elmondta, hogy a város vezetése a Mercedes-gyár építésének bejelentése után a vállalkozókkal, a kamarával, a főiskolával és a szakoktatást végző intézményekkel összefogott azért, hogy a régió gazdasága fejlődjön. Az összefogás eredményeként el tudjuk érni, hogy világszínvonalú járműgyártási központ alakuljon ki a régióban, és magához kapcsolja azokat a high-tech technológiákat, amelyek a járműgyártást meghatározzák – tette hozzá.

A 2010-ben létrehozott AIPA Klaszterben 32 vállalat vesz részt, amelyek évi termelési értéke összesen 90 milliárd forint.

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester szerint: “A kormánydöntés  elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarországon a járműipar már 2011-ben is – tehát a kecskeméti Mercedes üzem beindulását megelőzően -, a teljes ipari termelés 16 százalékát, az ipari exportértékesítés 24 százalékát, valamint a GDP 8 százalékát tette ki. Tavaly a járműgyártás termelése országosan meghaladta a 4 ezer milliárd forintot, a 2013-as gazdasági növekedésnek pedig ez az ágazat lesz az egyik jelentős motorja. A beinduló és felfutó nagyberuházások becslések szerint újabb 2 százalékos GDP növekedést eredményeznek.”