Ez nem a legpraktikusabb választás a nyaraláshoz

Ez nem a legpraktikusabb választás a nyaraláshoz

Ez nem a legpraktikusabb választás a nyaraláshoz


Hogy a nyaralás tényleg pihentető dolog legyen, ne súlyos pakkal a kézben rohanjuk végig a szabadságot, érdemes végiggondolni, mit is akarunk magunkkal vinni. Vannak, akik a zsúfolt, üvegekkel, vázakkal telepakolt fotóstáskát is boldogan cipelik, míg mások egy okosabb telefonnal is beérik a dokumentálást. Talán az igazság a józan középúton van.

Egy fényképezőgép mindig jó dolog, még legolcsóbb darab is használhatóbb a legjobb kamerás mobilnál. Az esetek nagy többségében egy nagy átfogású zoomos gép a legkényelmesebb eszköz, bár vannak akiknek ez is sok, és vannak olyanok is, akik ennél jóval többre vágynak.

Ennél azért legyünk valamivel eredetibbek

Ennél azért legyünk valamivel eredetibbek

Csak pár dolgot vigyünk a készletből

Csak pár dolgot vigyünk a készletből

Csak pár dolgot vigyünk a készletből


De a nagy többségnek ez lehet a legracionálisabb választás. Aránylag kicsi, könnyű, de a legtöbb feladatot mégis meg lehet vele oldani, a távolban tomboló gyerek, szűk templombelső, minden megfogható vele. Legfeljebb egy apró állványt kell mellé beszerezni.

Mennyit?

Régen könnyebb volt a helyzet, egy nyaralás alatt ritkán fogyott el 3-5 tekercs filmnél több, ez durván 100-180 képet jelent egy átlagos nyaralás alatt. Manapság ennél nagyságrendekkel több fotó készül egy-egy alkalommal, hiszen a digitális kép szinte ingyen van – legalábbis, amíg csak a memóriakártyán van – amely a nyaralás után szinte kivétel nélkül csak a merevlemez egyik eldugott bugyrában vész majd el.

Ehelyett inkább próbáljunk úgy fényképezni, hogy élvezzük is a nyaralást, ne akarjunk mindent megörökíteni, inkább élvezzük a szabadságot. És ne csináljunk több száz képet. Gondoljunk arra, hogy az utólagos válogatás rémes dolog – és ne hazudjunk magunknak, sosem fogjuk nyaralás után kiválogatni őket – inkább azonnal töröljük, amit elrontottunk, vagy nem tetszik.

Azt se felejtsük, hogy az átlagember legfeljebb 80-120 képet képes végignézni fájdalommentesen egy élménybeszámoló alatt. Ne kínozzuk barátainkat, ismerőseinket ennél több fotóval, mert nem leszünk népszerűek.

Mit fényképezzünk?

Bár jó ötletnek tűnik, mi inkább tartózkodjunk a sablonos, minden turista által ellőtt képektől. Ilyenek például a pisai ferde tornyot kézzel megtámasztó fotók, de az Eiffel-torony is vonzza a közhelyes képeket készítő művészeket. Bár vannak “kötelezően” lefotózandó témák is, azokat is lehet úgy csinálni, hogy ne legyen unalmas a végeredmény.

Ha saját autóval nyaralunk, mindenféleképpen fényképezzük le a járgányt is. Már tíz év múlva is remek móka visszanézni, már csak azért is, hogy akkor még milyen jó állapotban is volt a verda.