A Groupama Garancia vezetéstechnikai centrumban 340 mentősofőr gyakorolhatta a munkája során jelentkező extrém vezetési helyzetek megoldását, ingyen. A biztosító és az Országos Mentőszolgálat közösen szervezett gyakorlatán a mentősök elméleti képzést kaptak a Hungaroring mellett lévő vezetéstechnikai központ instruktoraitól, majd a gyakorlatban tehették próbára a tudásukat


Kifejezetten olyan feladatokat modelleztek le a mentősök a tanpálya instruktorainak irányításával, amely elsősorban az ő munkájukat veszélyezteti. Külön figyelmet fordítottak a megváltozott látási körülményekre, a forgalomban leselkedő veszélyekre, a vezetéshez elengedhetetlen reflexek vizsgálatára, valamint az útviszonyokhoz való alkalmazkodására, a biztonságos kanyarvételi technikák begyakorlására.
2011-ben a mentőszolgálat körülbelül egymillió beteget látott el Magyarországon, mentőautóik közel 37 millió kilométert tettek meg. Ugyanakkor tavaly hetven olyan baleset történt, amelynek érintettje mentőautó volt, ezek több mint felét a másik fél okozta, de a balesetek egy része elkerülhető lett volna a vezetők megfelelő felkészültségével.
Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint az efféle tréningek kifejezetten hasznosak, minden hasonló foglalkozáson tanulhatnak a mentősök, még akkor is, ha a legtöbbjük már 10-15 éve vezet. A Vezetéstechnikai Centrum tanpályáin elvégzett és begyakorolt feladatok javítják a reflexeket, rutint adnak, és felkészítenek esetleges éles helyzetekre.
A szóvivő úgy gondolja, ha csak egy balesetet is meg tudnak előzni azzal, hogy a kollégái rutint szereznek a tanpályán való gyakorlásokkal, már megéri ezeket a napokat megszervezni.
Győrfi Pál azt is kijelentette, hogy amennyiben megfizethető áron be lehetne építeni egy vezetéstechnikai kurzust a jogosítvány megszerzésébe, akkor azonnal kötelezővé tenné mindezt a friss vezetői engedélyre várakozók számára.
A biztosító francia anyacége odahaza fiatalokkal csak úgy köt autóbiztosítást, ha vállalják az egynapos vezetéstechnikai tréninget, amelynek középpontjában a síkos úton vezetés áll. Ezért az országban több ilyen központot építettek. 
A mentősök által elvégzett feladatok:
– fékezés aszfalton, utassal a betegtérben
– célfékezés aszfalton
– célfékezés csúszós felületen
– irányváltás utassal a betegtérben
– kerülő manőverek felemás burkolaton
– fix vízakadályok kerülése
– váratlanul felbukkanó akadályok kerülése
– körpályán az autó ívmeneti sajátosságainak vizsgálata, íven tartás gyakorlása bóják között
– hegymeneti pályán szlalom feladat váltakozó útburkolaton
– egyes pályán irányváltási feladatok váltakozó útburkolaton
– kettes pályán szűk folyosón való haladás, kanyarodás, irányváltás