Jelképes összegért, egy euróért eladja hollandiai – egyben egyetlen európai – gyárát a Mitsubishi, mert az európainál gyorsabban növekvő feltörekvő piacokra akar összpontosítani.


A japán vállalat – amelynek hozzávetőleg 350 millió dolláros kára keletkezik az ügyleten – a helyi VDL járműgyártónak adja el az üzemet azzal a feltétellel, hogy mind az 1500 dolgozót megtartják. A Mitsubishi az idén nyitott gyárat Indonéziában és Thaiföldön, és növelni akarja termelését Kínában és Brazíliában.

A Mitsubishi modelljei közül a Colt és az Outlander készül a hollandiai NedCar üzemben, amely mindössze évi 50 ezer kocsit bocsát ki, holott 200 ezres a kapacitása. A két modell gyártása év végén áll le az üzemben. A NedCar mintegy 5 százalékát adja a Mitsubishi 1,1 millió darabos kibocsátásának.

A Mitsubishi a márciussal zárult tavalyi pénzügyi évben 218 ezer autót adott el Európában, 2007/2008-ban még 340 ezret.

A VDL jelenleg tárgyal a BMW-vel, amely érdeklődik az üzem iránt. Nem megvásárolni akarják, hanem gyártatnának ott. Harald Krueger a BMW igazgatótanácsának tagja azt nyilatkozta jelentős logisztikai előnnyel járna, ha brit üzeme mellett a kontinensen is készülnének MINI-k. Egyelőre azonban még nem született döntés. Tekintve, hogy a következő generációs 1-es BMW a MINI-vel azonos padlólemezre, elsőkerék-hajtással épül, annak is helyet kell találni.

Forrás: MTI