Mindenki bekaphatja
Új szabály lépett életbe Franciaországban, 2012. július 1-jétől minden járművezető köteles magánál tartani olyan eszközt, amely a kilégzett levegő alkoholtartalmának mérésére alkalmas – tudatja  a rendőrség baleset-megelőzési honlapja.

A jogsértő – akinek nincs szondája – helyszíni bírságra számíthat, függetlenül attól, hogy francia vagy külföldi állampolgár. Nem a rendőrök által is alkalmazott kézi elektromos légalakohol-mérőt kell tartani az autóban, olyan egyszerű és olcsó mechanikus eszköz is megfelelő, amely a benzinkutaknál és az autósboltokban is beszerezhető, néhány ezer forintos áron.

Novemberig türelmi időt biztosítanak a rendőrök, azaz szankciót nem alkalmaznak, azt követően viszont a helyszíni bírság összege minimum 11 euró (3200 forint) lesz.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy Franciaországban évente mintegy 4000 ember veszíti életét szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közlekedési balesetben, így az ittas vezetés a balesetek fő oka (megelőzve a gyorshajtást is!). A francia kormányzat azt reméli, hogy az új jogszabály hatályba lépésével éves szinten mintegy 500 emberi életet tud megmenteni.

Franciaországban a hatályos szabályok szerint az ittas vezetés limitje 0,5 g/l (autóbusz-vezetőknél 0,2 g/l), ezen érték alatt a járművek vezetőit nem szankcionálják. Az új szabályt betartva a vezetők alkoholfogyasztás után maguk is ellenőrizhetik az autóban lévő szondával, hogy vezethetnek-e.

Forrás: ORFK-OBB/TISPOL