Romániában mintegy 114 millió lejt érő (7,4 milliárd forint), 30 ezer értékjeggyel kiegészítik a roncsautóprogramra szánt idei költségvetést – jelentette be hétfőn Rovana Plumb román környezetvédelmi miniszter.

Az első 15 ezer értékjegyet július 1-től bocsátják piacra, a többi 15 ezret pedig egy későbbi időpontban, az első költségvetés-kiigazításkor – tette hozzá a tárcavezető.

A romániai roncsautóprogram áprilisi újraindításakor bejelentették, hogy a kezdeti költségvetés mintegy 30 ezer roncsautó forgalomból való kivonására elég. Az Agerpres hírügynökség szerint eddig csaknem 24 ezer autót vontak ki forgalomból, és 2526 új gépkocsit vásároltak a programban, amire 7570 értékjegyet használtak fel.

A program szerint a roncstelepekre leadott, tíz évnél öregebb autókért 3800 lejes (250 ezer forint) értékjegyeket kapnak a tulajdonosok. Az értékjegyeket, amelyekkel néhány éve szabadon lehet kereskedni, új autók vásárlásához lehet felhasználni. Egy autó megvételénél legfeljebb három értékjegyet lehet felhasználni.

Romániában a roncsautóprogram valóságos mentőöv volt a román autóipar számára az elmúlt két évben, hiszen 2010-ben és 2011-ben összesen 100 ezer autót adtak el a programban, ebből több mint 40 ezer romániai gyártmányú volt.

A román autóvásárlások 12 százalékkal csökkentek az év első öt hónapjában, miután 29 ezer járművet értékesítettek a január-május közötti időszakban – közölte múlt héten a román autógyártók és – importőrök ügynöksége.

Forrás: MTI