Az éppen zajló Le Mans-i 24 órás versenyen az Audi bemutatta legújabb sportmodelljét. Az SQ5 a márka első S-modellje dízelmotorral. A Q5-ösön alapuló modell sportosságáért elsősorban az A6-osban is használt 3,0 literes duplaturbós dízelmotor felel.


Nem rossz a 313 lóerős teljesítménye sem, de az igazi fejrúgást az 1450 és 2800-as fordulatszámok között meglévő 650 Nm nyomaték jelenti. Nem is okoznak csalódást a menetdinamikai adatok, nulláról 100 km/órára 5,1 másodperc alatt gyorsul az SQ5, végsebessége pedig 250 km/óra. A bitang V6-os erejét nyolcfokozatú automata sebességváltó és állandó összkerékhajtás juttatja az útra.  

A jó hír pedig, hogy ha valaki visszafogottan bánik a gázpedállal, hozza a dízelekre jellemző takarékosságot és beéri 7,2 liter gázolajjal is. Ebben persze a motorleállító start&stop rendszernek is szerepe van.

Amellett, hogy az SQ5 a Q5 sorozat legerősebb darabja, a legsportosabb is, ami köszönhető a feszesebb futóműnek, ami 30 milliméterrel alacsonyabbra engedi a kasztnit. Kerekei alapesetben 20 colosak, 255/45-ös abroncsokkal, de kérhetők 21 col átmérővel is.

Nem okoz csalódást a külső sem, egyedi lökhárítók, alumínium jellegű hűtőmaszk, tetősin és tükörházak jelzik a S-sorozathoz való tartozását. Belül elektromosan állítható sportülések, bőr-Alcantara borítással fogadják az utasokat, de nem hiányoznak a speciálisan formázott kormány és az alumínium kiegészítők sem.

Az Audi SQ5 2013 első negyedévében kerül a kereskedésekbe, vélhetően addigra már jelentős megrendelés érkezik a modellre. Németországi alapára 58 500 euró, azaz 17,1 millió forint.