Törölték az első alkalommal kiírt kínai futamot az észak-amerikai IndyCar gyorsasági autós versenysorozatból.

Az augusztus 19-re, Csingtaóba tervezett utcai viadal azért került ki a naptárból, mert az új városvezetés nem akarta a helyi sörfesztivállal egy hétvégén megrendezni, új időpontot – vagy helyszínt – pedig nem sikerült találni. A kiesett futam helyett a pennsylvaniai Pocono ugorhat be, de az is lehet, hogy ebben az évben két versenyre kerül sor a texasi Fort Worth-ben.

Az IndyCar a világ legrégebbi autóverseny-sorozatának leszármazottja. Már 1902-ben is rendeztek kezdetleges bajnokságot, de az első igazi szervezett bajnokság csak később, 1916-ban indult útjára Nemzeti Bajnokság (National Championship) néven.

A sorozat párhuzamosan fejlődött az európai Grand Prix/Forma-1-versenyekkel. Az autók felépítése a két sorozatban az évtizedek során hol nagyon, hol kevésbé hasonlított egymásra. Az IndyCar versenyzés legfontosabb versenye az Indianapolis 500, amelyet 1911-ben rendeztek meg először, de a National Championship már 1909-ben is rendezett versenyt az Indianapolis Motor Speedwayen.

Ez, és a későbbiekben a sorozat versenynaptárába bekerült további, az Indianapolisihoz hasonló ún. super speedwayek, óriás oválok biztosították a jogot a világ leggyorsabb versenysorozata elnevezésre.

Forrás: MTI, Wikipedia