Három-négyezer dolgozót foglalkoztató, új motorgyártó üzemet kíván létesíteni a dél-koreai Kia – írja keddi számában a Magyar Hírlap. A lap információi szerint a cég Magyarországra csábítása érdekében hamarosan Dél-Koreába utazik egy Matolcsy György vezette delegáció a kormány képviseletében. Ha a Kia Magyarországot választja, jelentős állami támogatásban részesülhet.

A Kia már 2008-ban is érdeklődött magyarországi telephely iránt, de akkor a világgazdasági krízis miatt elvetette a tervet. Ám a 2010-es és 2011-es termelési adatok a Kia újbóli felfutását erősítik meg. A friss számok alapján már le is gyártotta egymilliomodik autóját északi szomszédunkban, Szlovákiában.

A hír annál is érdekesebb, mert a Kia épp tavaly ősszel adta mát második motorgyárát Zsolna közelében, ahol egyébként autógyára is van. A második motorgyárral, ahol további 270 embert foglalkoztatnak évi 450 000 darabra nőtt az elkészíthető motorok kapacitása.

Ha igaz a lap által jelentett több ezres létszám, az aligha egy motorgyár lesz, sokkal inkább komplett autógyár. Szentgotthárdon a General Motors motorgyárában 2011-ben nagyjából 600-an dolgoztak, Az Audi Hungariánál nagyjából 7000 alkalmazott van, de ott tavaly 1,8 millió motor és negyvenezer autó is készült, valamint szerszámgyár is van. A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban 3000 alkalmazott lesz az év végére és évi 150 ezer autót gyártanak.

Forrás: Magyar Hírlap