Szerdán kezdődött, s várhatóan másfél év múlva fejeződik be az Auto R&D Harbor nevet viselő kutatás-fejlesztési központ építése Sanghajban. A város észak-nyugati  kerületében épülő központban 200 ezer négyzetméterén 150, többségében közepes nagyságú vállalat kap helyet, melyek a nagy autógyártó cégek számára kutatási és tervezési, valamint más kiszervezési szolgáltatásokat nyújtanak.

Az 1,5 milliárd jüan (54 milliárd forint) beruházással megépülő központ a Sanghaji Nemzetközi Autóváros, egy integrált iparági központ része lesz, mely egy tucat vállalati székhelyet, 65 kutatóközpontot, kiállítási teret és egy high-tech parkot is magában foglal.     

A központtal eddig  17 vállalat kötött szerződést, ezek 40 százaléka nemzetközi cég. A beköltöző cégek közt mások mellett a zöld energiára szakosodott svájci Delion AG, az autóalkatrészeket gyártó kanadai KSR International és az olasz Pininfarina is ott van. Utóbbi több mint 100 fős kutatás-fejlesztési csapattal érkezik és kínai autógyártóknak szolgál majd közvetlen szolgáltatásokkal. A betelepülő kínai cégek közt a sencseni Hangsheng Electronics és a csungkingi Chaoli Hi-tech vállalatok is szerepelnek.

Forrás: MTI