A Ford és a hangtechnikai piacvezető Nuance Communications közösen dolgozik azon, hogy továbbfejlesszék hangfelismerő rendszerüket, olyan fejlett berendezést alkotva, amely képes felismerni a természetes beszédet.


A SYNC hangvezérlési funkciója Európában kezdetben angol, francia, spanyol, portugál, német, olasz, török, holland és orosz nyelven működik. A rendszer lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyszerű szóbeli utasítások (mint például “Hívás!” + kontakt név vagy “Lejátszás!” + előadó neve) segítségével érjenek el funkciókat. A rendszer a közeli jövőben a világ 19 nyelvén működik majd, és a Ford terveiben 2015-ig 13 millió SYNC rendszerrel felszerelt jármű értékékesítése szerepel, amelyből 3,5 millió Európában talál majd gazdára.

A rendszer hangfelismerő képességeinek segítségével működik a Ford Vészhelyzeti Asszisztens is, amely baleset esetén közvetlenül értesíti a területileg illetékes vészhelyzeti hatóságot, és az adott nyelven hív segítséget az autó GPS-koordinátáit megadva.

A Ford és a Nuance pedig már olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely képes a vezető természetes beszédének felismerésére, lehetőséget biztosítva arra, hogy számos funkciót úgy hozhasson működésbe, mintha egy barátjához beszélne. Ezzel javulhat a működtetés hatékonysága, és újabb hangvezérlési lehetőségek nyílhatnak meg. Jelenleg erőteljes parancsszavakkal működnek az ilyen rendszerek.


A kutatás kiterjed olyan hangfelismerő rendszer vizsgálatára is, amely képes megérteni a vezető szándékait az elhangzott kulcsszavak vagy kifejezések alapján olyan esetekben is, amikor kifejezett hangutasítás nem hangzik el.

Hosszabb távon a Ford szerint a számítástechnikai felhő nagyon fontos szerepet fog játszani a még fejlettebb hangvezérlési technológia szempontjából.  A külső eszközök (komputerek), adatbázisok, és a felhő-technológiával növelhető számítástechnikai teljesítmény segítségével a jövő hangfelismerő rendszerei képesek lehetnek a természetes beszéd megértésére.

“A hangfelismerő technológia már messze túlmutat azon, hogy egyszerűen felismeri, mi hangzott el – ma már képes felismerni a természetes beszédet, annak tartalmát, azt, hogy mit is szeretnénk, és ennek alapján érhet el tartalmakat és generálhat meghatározott folyamatokat” – avat be Dr. Stefan Ortmanns, a Nuance Mobile Engineering alelnöke.

A SYNC kommunikációs fedélzeti rendszer már több mint 4 millió járműben működik az Egyesült Államokban, és még az idén megjelenik Európában, a B-Maxot követően a Focusban, a C-Maxban, a Transitban és a Fiestában is.