Egy a Ford Európa által megrendelt, Németországban, Spanyolországban Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Oroszországban elvégzett felmérés adatai szerint a járművezetők 48 százaléka elismeri, hogy sms-t olvas út közben: a legrenitensebbek az olaszok, 61 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy vezetés közben el szokta olvasni üzeneteit. Az oroszok 55 százaléka, a franciák és a németek 49, a spanyolok 40, a britek 33 százaléka ismerte el ezt a rossz szokását.

Annak ellenére, hogy ez ilyen gyakran megtörténik, a vezetők túlnyomó többsége egyetértett azzal, hogy a vezetés közben történő üzenetolvasás veszélyes. A hat országban megkérdezett vezetők kilencvenöt százaléka elismerte azt is, hogy a sms-ek írása nagyban befolyásolja a vezetési képességüket és a biztonságot. A megkérdezettek legalább fele úgy nyilatkozott, hogy a reakcióidejük fele olyan gyors volt, ha üzeneteiket olvasgatták a mobiljukon.

A Ford Amerikában már használt és hamarosan Európában is megjelenő SYNC rendszere csökkenti az ilyen helyzetekből fakadó balesetveszélyt. Az írott szöveget beszéddé alakító funkciója segítségével a rendszer képes hangosan felolvasni az okostelefonra érkező sms-eket és lehetőséget nyújt arra is, hogy a vezető hangutasítás útján előre megírt válaszokat küldjön ezekre.

A válaszok között olyanok találhatók, mint például: Szeretlek!, Küldj utasításokat!, vagy Tíz perc múlva ott vagyok!
 
Európában először a vadonatúj B-Max-ban mutatkozik be idén nyáron, majd folyamatosan további modellekben, az elsők között a Focusban és Kugában jelenik meg SYNC rendszer Az Egyesült Államokban már több mint négymillió olyan Ford gépkocsi fut, amelyben megtalálható a SYNC, és a vállalat tervei szerint 2015-re Európában is 3,5 millió lesz ezekből az utakon.