A közlekedés biztonságát és folyamatosságát veszélyeztető szabályszegések kiszűrésének bizonyítása korábban a legtöbb esetben rendőri jelenlétet követelt. A Miskolcon kiépített térfigyelő kameráknak köszönhetően már bizonyító erejű fényképfelvétel készíthető – számol be a rendőrség honlapja.

Napi 10 autóst büntetnek a térfigyelő kamerák 1
Napi 10 autóst büntetnek a térfigyelő kamerák 2

Napi 10 autóst büntetnek a térfigyelő kamerák

Napi 10 autóst büntetnek a térfigyelő kamerák 6
Napi 10 autóst büntetnek a térfigyelő kamerák 7
Napi 10 autóst büntetnek a térfigyelő kamerák 8
Fotó megosztása:
Napi 10 autóst büntetnek a térfigyelő kamerák 9


A rendszer olyan közlekedési szituációk kiszűrésére alkalmas, mint például a szabálytalan parkolás, a tiltott helyen történő megállás, behajtás, vagy várakozás. A jó minőségű és bizonyítékként is használható felvételek alapján az egyértelmű szabályszegések segítségével a rendőrség a jármű üzembentartójával szemben közigazgatási eljárást indít.

Mint fogalmaznak a rendőrkapitányság hatékonyságát is növeli a rendszer használata, hiszen a kisebb súlyú közlekedési szabálysértések nem igényelnek ezáltal közvetlen rendőri jelenlétet, azaz a járőrök a közterületek közbiztonságára koncentráltabban ügyelhetnek.

Immár a szabályok ellen vétő autósok nem nyugodhatnak meg, ha nem látnak éppen rendőrt, a kamera tetten éri őket, a felelősségre vonás nem marad el.

Ezt bizonyítja a rendőrség statisztikája is, amely szerint az elmúlt időszakban átlagosan napi 10 közigazgatási eljárást indított a kapitányság a fényképek birtokában. Előfordultak olyan napok is, amikor a kamerák majd két tucat szabálytalankodót rögzítettek.