Sebastien Loeb teljesítette a leggyorsabban a rali-világbajnokság ötödik futama, az Argentin-rali helyi idő szerint ma délelőtti időmérő edzését. Az első napi rajtsorrendről döntő 4,6 kilométeres pályán 2 perc 36,369 másodperc alatt száguldott végig a címvédő.

“Csúszós volt, de azért nem annyira rossz. Hibák nélkül, jól mentem. Keményen hajtottam” – mondta a nyolcszoros bajnok, aki a verseny előtt kijelentette, győzni megy Argentínába. Erre van is esélye, hiszen az elmúlt hat versenyen mindig ő nyert itt.


Loeb nyerte az Argentin-rali időmérőjét 2 A Citroën reményeit fokozza, hogy a shakedownból idénre időmérővé átalakult edzésen másik versenyzőjük, Mikko Hirvonen volt a második leggyorsabb. A finn 0,759 másodperccel volt lassabb, amit egy hibának tudott be.  “Azonosan haladtam Sebbel, de aztán elkövettem egy apró hibát és túl szélesen fordultam az egyik kanyarban” – mondta.

Nem lehet panasz Dani Sordo alkalmazkodási képességére, hiszen a versenyt sérülés miatt kihagyó Jari-Matti Latvalát helyettesítő pilóta gyorsan beletanult a Fiesta WRC-be. A spanyol a leggyorsabb volt az ilyen autóval indulók közül, összességében pedig harmadikként zárt.  
Loeb nyerte az Argentin-rali időmérőjét 3 Ehhez azért az is kellett, hogy csapattársa, Petter Solberg csak egyszer tudta teljesíteni a pályát a “szabadedzésen”, mert meghibásodott a szervó az autójában. Az időmérőn pedig ellenfeleivel szemben a keményebb gumival szerepelt, hogy jobb állapotban őrizzen meg egy garnitúra lágy gumit arra az esetre, ha a versenyen esne az eső. Ám még ennek fényében is nagyon sok a három és fél másodperces hátránya.


A 2012-es Argetin-rali időmérő edzésének eredménye:

1. S. Loeb (Citroën DS3 WRC), 2:36,36
2. M. Hirvonen (Citroën DS3 WRC), +0,759
3. D. Sordo (Ford Fiesta RS WRC), +1,637
4. P.Solberg (Ford Fiesta RS WRC), +3,593
5. T. Neuville (Citroën DS3 WRC), + 3,738
6. M.Ostberg (Ford Fiesta RS WRC), +3,756
7. O. Tanak (Ford Fiesta RS WRC), +4,357
8. J. Novikov (Ford Fiesta RS WRC), +5,825
9. N. Al-Attijah (Citroën DS3 WRC), +6,234
10. M. Prokop (Ford Fiesta RS WRC), +7,016

Sebastien Loeb első ideje az időmérőn azt is jelentette, hogy ő választhatott elsőként rajthelyet a pénteki versenynapra. A csapatok rossz időre, esőre, ködre számítanak, és bár murvás versenyről van szó, ahol normál körülmények mellett a hátrébbról indulni előnyösebb, most elől tömörülnek a legjobbak. Loeb az első helyet kérte, Hirvonen a harmadikat.

A 2012-es Argentin-rali pénteki rajtsorrendje:

1. Sébastien Loeb
2. Mikko Hirvonen
3. Petter Solberg
4. Dani Sordo
5. Thierry Neuville
6. Mads Ostberg
7. Ott Tanak
8. Jevgenyij Novikov
9. Nasszer Al-Attijah
10. Martin Prokop
11. Armindo Araújo
12. Daniel Oliveira
13. Paolo Nobre
14. Eliseo Salazar

A verseny helyi idő szerint ma este, magyar idő szerint holnap hajnali egy órakor kezdődik egy hat kilométeres szuprespeciállal, de az igazi csata majd pénteken indul, amikor már öt szakaszt rendeznek, köztük egy 51 kilométerest is.