Csapatban vadásznak

Csapatban vadásznak

Április 22-én, a Föld Napján, 16 órakor indul a kerékpáros felvonulás a XIII. kerületi Szent István park alatti alsó rakpartról. Lezárt utakon, 11 kilométer megtételét követően érkezik a Critical Mass szervezésében a konvoj a Városligetbe, ahol 18.30 körül bringaemeléssel demonstrálják a kerékpárosok, hogy helyet kérnek a városi közlekedésben. A Levegő Munkacsoport a Petőfi Csarnok melletti füves réten friss ivóvizet oszt lajtos kocsiról a célba érkezőknek.

Nem kerékpáros teljesítménytúrának ígérkezik a felvonulás, hiszen az előző évekhez hasonlóan több tízezres tömegre, lassú tempóra, többórás felvonulásra számítanak a szervezők. A kerékpárosok a Föld Napján pár órára birtokba veszik a belváros néhány fő útvonalát és két hídját, az Erzsébet és a Lánchidat, végül a Városligetben végezhetik el a hagyományos emelőgyakorlatot.

A pesti alsó rakpart után az Erzsébet hídon áthaladva az Attila úton jut el a konvoj az Alagúthoz, majd a Lánchídon haladnak át. A pesti oldalon a József Attila utcán érik el az Andrássy utat, majd a széles úttesten a Hősök terénél jobbra fordulva közelítik meg a Petőfi Csarnok melletti rétet.

“A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése” – olvasható a Critical Mass honlapján.

A Budapesti Közlekedési Központ szerint a kerékpáros felvonulás miatti forgalomkorlátozások 15.30 és 19 óra között számos helyen a tömegközlekedés járatait is érinti. Közleményük szerint a kerékpáros felvonulás a 5-ös, 178-as, 7-es, 7E, 173-as, 173E, 8-as és 112-es, 16-os, 105-ös, 115-ös, 86-os, 109-es, 20E, 30-as, 30A és 230-as jelzésű autóbuszok, a 70-es, 73-as, 76-os és 78-as, 75-ös, 79-es trolibuszok, valamint a 2-es, 4-es és a 6-os villamosok közlekedését érinti.