Bár nálunk nem forgalmazzák, a Fiatnak létezik kis szabadidő-autója. A Suzuki SX4 testvérmodelljeként Esztergomban készül a Sedici. Hamarosan utódot kap a modell, de ennek már semmi köze nem lesz a japán modellhez.

A Suzuki SX4 testvérmodellje a Sedici

A Suzuki SX4 testvérmodellje a Sedici

A Suzuki SX4 testvérmodellje a Sedici


A Fiat házon belül, olaszországi gyártás mellett képzeli el a Sedici jövőjét. Az új modell, amely várhatóan 500X néven jelenik meg, az 500L, azaz végső soron az 500-as egy változata lenne. Az 500 L egy a márciusi Genfi Autószalonon bemutatott kis egyterű, amely alapvető formáját az új Pandától, de részletmegoldásait az 500-astól örökölte.  

Ez lenne az 500-as ötödik variánsa, a háromajtós, a kabrió, az Abarth és az 500L után. A tervek szerint 4,2 méter hosszú karosszériát kap, azaz a leghosszabb az említett modellek közül. A kocsi nemcsak látszat-terepjáró, de az elsőkerék-hajtás mellett 4×4-es kivitelben is piacra kerül. A motorkínálat fő vonalát az 1,4-es turbós benzinmotor, illetve az 1,3-as dízel adja majd, de a 0,9 literes kéthengeres benzinessel is elérhető lesz.

Az 500X Torinóban készül, a gyártás 2013 decemberében indulhat, forgalmazása ennek megfelelően 2014-ben kezdődhet. A Fiat egymilliárd eurót költ a gyár fejlesztésére, hogy évente akár 280 000 kis szabadidő-autó is készülhessen.

Ez a darabszám azonban nemcsak az 500X-é, de a Fiat modell mellett készülne egy kis Jeep SUV is, amelyet jelenleg még B-SUV kódnéven emlegetnek. A B-SUV kisebb lesz, mint a Jeep Compass és Patriot. Európában és az USA-ban is árulják majd.