Új szabálysértési törvény lép életbe idén, amelyhez a Belügyminisztérium (BM) meghatározta azokat a közlekedési szabálysértéseket, amelyek elkövetése esetén – a rendelettervezet szerint – április 15-től meghatározott összegű bírságot kell kiszabni, továbbá rendelkezett a büntetések mértékéről is.


A kormányzati portálon megtalálható tervezet (PDF) szerint nő a bírságok összege és több lesz a fix mértékű, mérlegelésű nélküli büntetés. A rendőr már nem alkalmazhat szóbeli, vagy kisebb mértékű pénzbüntetést, ha mondjuk úgy vélné, hogy a szabályszegés veszélytelen volt az adott szituációban. 

A rendelet megfogalmazása enyhén dilettáns, hiszen helyszíni bírságot és pénzbírságot határoz meg, pedig várhatóan a helyszíni bírságot sem természetben kell letudni, hanem pénzt akar az állam. Ráadásul jó ha tudjuk, hogy a helyszíni bírságot sem a helyszínen kell kifizetni, hanem csekken utólag. Vagyis egyértelműnek látszik a cél, az állampolgárt elriasztani a dupla akkora várható bírsággal, amely ráadásul több bürokráciát, munkát jelent az államnak. Az a jó a helyszínen szépen elfogadja a bírságot és fizet.  

Ittas vezetésért a terv szerint, ha az nem minősül bűncselekménynek, az alkoholos befolyásoltságtól függően 30-50 ezer forint lenne a helyszíni bírság összege és 60-tól 100 ezer forintig terjedne a pénzbírságé.


Az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó bizonyos szabályok megsértése 30, illetve 70 ezer forint helyszíni, illetve pénzbírság kiszabását vonná maga után. Ha a járművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal 50, később befizetve 150 ezer forint bírságra számíthat a jövőben, ha a kormány elfogadja az előterjesztést.

Ha a műszaki több mint egy, de kevesebb mint három hónapja lejárt, a helyszíni bírság összege 30, a pénzbírságé 70 ezer forint, de ha a jármű hatósági engedélyének műszaki érvényességi ideje már több mint hat hónapja lejárt, ez az összeg 50, illetve 100 ezer forintra nő.

A vízi közlekedésben a hullámkeltés tilalmának megszegése és a másodfokú viharjelzés megsértése is 30 ezer forintos helyszíni és 70 ezer forintos pénzbírságot eredményezhet majd az elkövetőnek.
Aki szmogriadóval kapcsolatos forgalomkorlátozást megsért, helyszíni bírságként 40, pénzbírságként 80 ezer forintot lesz köteles fizetni.

A BM szerint a tervezet biztosítja, hogy az egyes jogsértések elkövetése esetén a szubjektív elemeket kizárva kizárólag a cselekmény társadalomra való veszélyességi fokára, a közlekedési szabályok gyakoriságára figyelemmel kerüljön sor a bírság kiszabására. A meghatározott összegű pénzbírság alkalmazása hozzájárul a jogbiztonság erősítéséhez is, mivel mindenki előtt ismertté válik, hogy az adott szabálysértés esetén milyen összegű bírság kiszabására kerül sor – érvel a tárca.

A tervezet indoklása szerint a közlekedésbiztonság további javítása, a balesetek súlyosságának csökkentése érdekében, továbbá azon szabálysértések esetében, amelyeknek gyakori elkövetésük miatt indokolt, a megelőzés és a kellő visszatartó hatás elérése érdekében határozták meg azokat az egyes szabálysértéseket, amelyek esetében a helyszíni bírságolás, illetve a szabálysértési eljárás során – mérlegelés nélkül – kell alkalmazni az egyes szabálysértések alapjául szolgáló jogszabályi rendelkezések megsértéséhez rendelt bírságösszeget.

Mint írják, az egyes elkövetési magatartások meghatározása a cselekmények elszaporodottságát és közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásának súlyosságát alapul véve történt meg.

Forrás. MTI