Európában a Ford B-Max-ban mutatkozik a Ford vészhelyzeti asszisztenssel kiegészített SYNC rendszere. A technológia baleset esetén automatikusan kapcsolatot teremt a mentőszolgálatokkal, meggyorsítva a segítség helyszínre érkezését.

A vészhelyzeti asszisztenst úgy tervezték, hogy azonnal hívja a helyi 112-es segélyhívó számot, ha egy baleset során működésbe lép a légzsák vagy a vészhelyzeti üzemanyagvezeték-elzáró rendszer. A SYNC ilyenkor elemzi a fedélzeti GPS és a Bluetooth-csatlakozású berendezések adatait, hogy azonosítsa a baleset pontos helyszínét.

A 112-es szám hívása előtt a SYNC az előre beállított nyelven kapcsolatba lép az autó utasaival, és 10 másodpercnyi időt ad nekik arra, hogy töröljék a segélyhívást. Ha az utasok ez idő alatt nem állítják le a folyamatot kézi vezérléssel, a SYNC automatikusan elindítja a segélyhívást.

A hívás fogadása után a SYNC az adott ország nyelvén rövid üzenetet játszik le, megadva a baleset helyszínének adatait, ezután jármű utasai közvetlenül is beszélhetnek a 112-es segélyhívószám operátorával. Az így megadott információk alapján a segélyhívó szolgálat munkatársai már megfelelő segítséget küldhetnek.

Persze a rendszer csak akkor működik, ha a SYNC rendszerhez Bluetooth-on csatlakozó bekapcsolt mobiltelefon kapcsolódik, hiszen a saját telefonunkat alkalmazza.

Nem újdonság egy ilyen rendszer, de a Ford ígérete szerint az övék sokkal jobb, mint eddig. Sokkal gyorsabban lép kapcsolatba a mentőszolgálatokkal, mint a konkurens rendszerek, a rövid bevezető üzenet az adott ország nyelvén szólal meg. A rendszer több mint kétszer annyi európai országban működőképes, mint bármely más berendezés, sőt néhány Európán kívüli országban is használható. A vészhelyzeti asszisztens működéséhez nincs szükség havonta fizetett díjra, hiszen a SYNC az autós mobiltelefonját használja.